Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 19 Σεπτεμβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1852: Στη Νάπολη, ο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακαλύπτει τον αστεροειδή «20 Μασσαλία».

1876: Εφευρίσκεται στις ΗΠΑ η πρώτη σκούπα για τα μεγάλα χαλιά και μοκέτες από τον Μέλβιλ Μπίσελ.

1888: Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς (καλλιστεία), στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.

 1931: Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.

1952: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα, έπειτα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αγγλία.

1955: Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Περόν, ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.

1957: Πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

1957: Τίθεται για πρώτη φορά, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέμα μεταφοράς του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό. Τελικά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 29 Μαρτίου του 2001. Ονομάστηκε προς τιμήν του πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Ελλάδος ίδρυσε υπουργείο Αεροπορίας και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για να οργανώσει την Πολιτική Αεροπορία.

1961: Ιδρύεται η Ένωσις Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη διοικούσα επιτροπή μετέχουν οι: Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, Παυσανίας Κατσώτας, Σταύρος Κωστόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Σάββας Παπαπολίτης, Στέφανος Στεφανόπουλος και Ηλίας Τσιριμώκος.

1990: Κυκλοφορεί το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Η Πρώτη».

1992: Ο «τσάρος των αιθέρων», Σεργκέι Μπούμπκα, κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6.13 μ. στο Τόκιο. Θα καταρριφθεί στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020 (σχεδόν 28 χρόνια μετά) από τον Μόντο Ντουπλάντις.

1994: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 ναυτικά μίλια ισοδυναμεί με αιτία πολέμου», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μουμτάζ Σοϊσάλ.

1995: Η Κροατία αποφασίζει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Σέρβων και συμφωνεί με τη Βοσνία ότι μέσω πολιτικού διαλόγου θα διευθετηθεί το εδαφικό.

2000: Η άρση βαρών χαρίζει ένα ακόμα μετάλλιο στην Ελλάδα κατά την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, με την Ιωάννα Χατζηιωάννου να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατηγορία των 63 κιλών, σηκώνοντας 222,5 κιλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου