Μια νύχτα στη Μόρια: Πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο - "Κανείς δεν νοιάζεται"

Μια νύχτα στη Μόρια: Πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο - "Κανείς δεν νοιάζεται"

Χιλιάδες άνθρωποι, με όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να περισώσουν από την πυρκαγιά, κοιμήθηκαν τη νύχτα στους δρόμους της Λέσβου. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας καιγόταν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ. Αποστολή του NEWS 24/7 στη Λέσβο.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι φλόγες έκαιγαν τα κοντέινερ και τις σκηνές του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, στο οποίο στοιβάζονταν περίπου 13.000 αιτούντες άσυλο. Το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο μετά τις 19:00, άναψε νέα πυρκαγιά στον ελαιώνα, όπου εδώ και χρόνια έχει επεκταθεί του ΚΥΤ καίγοντας ολοκληρωτικά ότι έβρισκε μπροστά της. Λίγη ώρα αργότερα στην βόρεια πλευρά του ΚΥΤ, εκδηλώθηκε ακόμη μια εστία πυρκαγιάς. Μάλιστα, λίγα μέτρα πιο δίπλα βρίσκονταν αποθήκες καυσίμων.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, έφυγαν από τη Μόρια, κουβαλώντας τα προσωπικά τους αντικείμενα με όποιον τρόπο μπορούσαν. Σε σακούλες σκουπιδιών, σε καρότσια, ή ακόμα και στα χέρια. Την ώρα που οι πυκνοί καπνοί δημιουργούσαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, ένα ποτάμι ανθρώπων έφευγε κυνηγημένο στον δρόμο που οδηγεί από τη Μόρια στη Μυτιλήνη.



Πολλοί από αυτούς, κοιμήθηκαν στα πρώτα μέτρα μακριά από το καμπ, εκεί όπου η ατμόσφαιρα άρχισε να καθαρίζει. "Θα μείνουμε εδώ για δεύτερο βράδυ. "Κανείς δεν νοιάζεται" είπε στο News 24/7 ο 19χρονος Μουχτάρ από τη Σομαλία, ενώ ο Αφγανός Σουλτάν εξήγησε πως δεν υπάρχει πλέον στέγη για να κοιμηθεί.

Μια νύχτα στη Μόρια: Πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο -

Κατά μήκος τον δρόμων που φεύγουν από τη Μόρια και μέχρι τα μπλόκα της Αστυνομίας, λίγο έξω από το χωριό, ετανάστες και πρόσφυγες έχουν ξαπλώσει εξαντλημένοι σε όποιο σημείο μπορούσαν. Η Αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο προς την Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα η πρόσβασή τους να μην είναι εφικτή.


Μια νύχτα στη Μόρια: Πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο -

Το πρωί της Πέμπτης, λίγοι εξ αυτών θα στεγαστούν προσωρινά σε πλοίο της Blue Star Ferries που φτάνει στο νησί, ωστόσο παραμένει το ερώτημα για το τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς η εικόνα της καταστροφής στο ΚΥΤ είναι ολοκληρωτική.

Αναφορικά με τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονταν στη Μόρια και είχαν μεταφερθεί σε δομές εντός του νησιού, θα φιλοξενηθούν σε δομές της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη πτήση, στην οποία επέβαιναν 165 παιδιά, αναχώρησε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα μεταφέρονταν και τα υπόλοιπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου