Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
322 π.Χ.: Αυτοκτονεί ο Αθηναίος ρήτορας και πολιτικός, Δημοσθένης, πίνοντας ποσότητα μελάνης, στον ναό του Ποσειδώνα, στην Καλαυρία του Σαρωνικού, τον σημερινό Πόρο.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις Μπαχάμες, νομίζοντας ότι βρίσκεται στη Νότια Ασία.

 

 1799: Η Ζαν Ζενεβιέβ Λαμπρός γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί άλμα με αλεξίπτωτο, από ύψος 900 μέτρων.

1822: Η Βραζιλία γίνεται και επισήμως ανεξάρτητη από την Πορτογαλία. Ο  Πέτρος Α' ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.

1826: Ο Νικόλαος Κριεζιώτης επικεφαλής 450 ανδρών πετυχαίνει χωρίς απώλειες να μπει στην Ακρόπολη των Αθηνών για να ενισχύσει την φρουρά που πολιορκεί ο Κιουταχής.

1847: Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος, Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρία Siemens & Halske AG.

1862: Ο Όθωνας και η Αμαλία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Στις 9 μ.μ. αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά, εσπευσμένα, για την Τεργέστη, με το πολεμικό σκάφος «Σκύλλα».

1864: Ξεκινούν οι πρώτες ένοπλες συρράξεις στον Πόλεμο της Παραγουάης.

1892: Στους εορτασμούς των 400 χρόνων για την Ημέρα του Κολόμβου, η «Υπόσχεση για Πίστη» («Pledge of Allegiance») απαγγέλλεται από τους μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ.

1912: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1915: Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αγγλίδα νοσοκόμα Έντιθ Κάβελ εκτελείται από γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα, επειδή βοήθησε στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων να διαφύγουν από το Βέλγιο.

1918: Μία τεράστια δασική πυρκαγιά σκοτώνει 453 άτομα στη Μινεσότα.

1933: Περιέρχεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από τον Αμερικανικό Στρατό το νησί του Αλκατράζ, το οποίο μεταβάλλεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

1940: Στη Ρουμανία, οι δυνάμεις των ναζί μπαίνουν στο Βουκουρέστι.

1944: Η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους ναζί. Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, ύστερα από 1.264 μέρες σκλαβιάς. Στις 9:45 π.μ. μαχητές του ΕΛΑΣ υψώνουν στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη.

1953: Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

1960: Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.

1967: Σκοτώνονται κοντά στο Καστελόριζο, σε συντριβή αεροσκάφους της ΒΕΑ που κατευθύνεται στην Κύπρο, 66 άτομα, από τα οποία 59 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος.

1968: Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Μεξικού.

1970: Αίτηση ίδρυσης του «Σωματείου Ταλαιπωρημένων Συζύγων» καταθέτουν 20 Αθηναίοι στο Πρωτοδικείο.

1984: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης. Βόμβα του ΙΡΑ «κόβει» στα δύο το «Grand Hotel» στο Μπράιτον, όπου διαμένει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της, που βρίσκονται εκεί για το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Σκοτώνονται πέντε άτομα και ακρωτηριάζονται ή τραυματίζονται βαριά πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νόρμαν Τέμπιτ. Η Θάτσερ δεν αλλάζει καθόλου το πρόγραμμά της και την άλλη ημέρα θα εκφωνήσει κανονικά την προγραμματισμένη της ομιλία.

1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο χωριό Οπενάου της Βάδης-Βυτερμβέργης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου