Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

42 π.Χ.: Αυτοκτονεί σε ηλικία 43 ετών ο Μάρκος Ιούνιος Βρούτος, αρχηγός των συνωμοτών που δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα. Τερματίζει τη ζωή του μετά τη δεύτερη συντριπτική ήττα στους Φιλίππους από τον στρατό των Οκταβιανού και Μάρκου Αντώνιου.

425: Ο Ουαλεντινιανός Γ' γίνεται Ρωμαίος αυτοκράτορας σε ηλικία 6 ετών.

1814: Πραγματοποιείται στην Αγγλία η πρώτη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

 1911: Πραγματοποιείται η πρώτη χρήση αεροσκάφους σε πόλεμο. Ένας Ιταλός πιλότος απογειώνεται από τη Λιβύη για να παρατηρήσει τις γραμμές του Τουρκικού Στρατού.

1917: Η Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων αποφασίζει ένοπλη εξέγερση στη Ρωσία.

1918: Ο ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύεται σε ηλικία 29 ετών, τη 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις.

1941: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν οικίες του χωριού Μεσόβουνο της Κοζάνης και εκτελούν 157 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήρωες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

1942: Ξεκινά η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή και Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η βρετανική Όγδοη Στρατιά υπό τον στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ ξεκινά μία κρίσιμη επίθεση για να εκδιώξει τα στρατεύματα του Άξονα από την Αίγυπτο.

1944: Αρχίζει η ναυμαχία του Λέιτε στα ανοιχτά των Φιλιππίνων, μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται η μεγαλύτερη ναυμαχία της ανθρώπινης ιστορίας.

1954: Έπειτα από πολλές συνεδριάσεις στο Παρίσι, οι σύμμαχοι, νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμφωνούν να δώσουν τέλος στην κατοχή της Γερμανίας. Την ίδια ημέρα δημιουργείται η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Δυτική Γερμανία γίνεται δεκτή στο ΝΑΤΟ.

1956: Αρχίζει η αντικομουνιστική εξέγερση στην Ουγγαρία. Θα κατασταλεί από τους Σοβιετικούς στις 4 Νοεμβρίου.

1957: Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιόρ.

1959: Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βομβαρδιστικά αεροπλάνα της επιτέθηκαν μυστικά στην Αβάνα.

1962: Ο Φιντέλ Κάστρο κηρύσσει επιστράτευση στην Κούβα, όταν οι ΗΠΑ διατάζουν την κατάσχεση 25 σοβιετικών σκαφών παρά τις απειλές της Μόσχας.

1964: Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη Le Figaro, ο Γάλλος φιλόσοφος, Ζαν Πολ Σαρτρ, αρνείται το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε την προηγούμενη, υποστηρίζοντας ότι θα μείωνε το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς και θα δέσμευε την ελευθερία του.

1973: Με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών επέρχεται κατάπαυση του πυρός με επίσημη λήξη του πολέμου Γιομ Κιπούρ μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

1974: Συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στη Τζιά οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

1980: Πλημμύρες και χιονοθύελλες στη Θεσσαλία σαρώνουν σκηνές των σεισμοπλήκτων.

1981: Πενήντα εννιά κρατούμενοι στις φυλακές της Τίρυνθας εξεγείρονται ζητώντας αποφυλάκιση.

1989: Η Ουγγαρία κηρύσσει το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης και ανακηρύσσεται σε δημοκρατία.

1996: Ο Πύρρος Δήμας αναλαμβάνει τις Δημόσιες Σχέσεις του «Αθήνα 2004» και ηγείται της εκστρατείας στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Κεν Άστον, ο άνθρωπος που επινόησε το 1966 την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε σπίτι του από το επεισοδιακό ματς Αγγλία - Αργεντινή για το Μουντιάλ 1966.

2002: Τσετσένοι τρομοκράτες καταλαμβάνουν το θέατρο Μόσχας, κρατώντας 700 ομήρους.

2008: Παραιτείται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, λόγω της υπόθεσης του Βατοπεδίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου