ΑΘΗΝΑ : Ακυρώνεται το διάγγελμα Μητσοτάκη στις 3μμ για τον κοροναϊό


Λόγω του ισχυρού σεισμού 6,7 ρίχτερ με επίκεντρο τη Σάμο ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Αττική, το προγραμματισμένο τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό δεν θα μεταδοθεί στις 3μμ.

Δεν θα μεταδοθεί στις 3μμ το διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κοροναϊό λόγω του σεισμού.

Λόγω του ισχυρού σεισμού 6,7 ρίχτερ με επίκεντρο τη Σάμο ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Αττική, το προγραμματισμένο τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό δεν θα μεταδοθεί στις 3μμ.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει νέα ώρα μετάδοσης σήμερα Παρασκευή.

 

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

 

Όσον αφορά τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και θα κρατήσουν περίπου έναν μήνα, δηλαδή όλο το Νοέμβριο, αυτά θα αφορούν κυρίως τις «πορτοκαλί» περιοχές, στις οποίες ουσιαστικά θα αυστηροποιηθούν κάποια μέτρα, με σκοπό να θυμίζουν αυτά του «κόκκινου» επιπέδου.

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση στις μετακινήσεις από και προς τις περιοχές στο επίπεδο 3. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν στις περιοχές στο επίπεδο 4.

Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία, μέχρι στιγμής η απόφαση είναι να λειτουργούν ως έχει, σε όλα τα επίπεδα επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου δράσης

Μάσκα παντού (μέσα και έξω) για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος της κάθε περιοχής στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας

Προώθηση της τηλεργασίας με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να προτείνουν το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι να αυξηθεί στο 60%

Περιορισμοί στην εστίαση. Ο Πρωθυπουργός θα δείξει συνθήκες καραντίνας ήδη από το Σαββατοκύριακο και για τις «πορτοκαλί» περιοχές με παρεμβάσεις που θα αφορούν στην εστίαση και την κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες η εστίαση θα κλείνει 9:30 ή 10:00 το βράδυ.

Ο περιορισμός στην εστίαση  θα φέρει απαγόρευση και στην κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έρθει λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, εφόσον επιλεγεί το σενάριο για κλείσιμο των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου νωρίς το βράδυ ή αργά το απόγευμα και δεν επιλεγεί το σενάριο του πλήρους λουκέτου.

Οι μετακινήσεις. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους προβληματισμούς για το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η απαγόρευση ή μη της μετακίνησης από νομό σε νομό, ένα μέτρο που φαίνεται να μην μπαίνει τελικά στη λίστα του Μητσοτάκη.

Το λιανεμπόριο και τα σχολεία που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Λουκέτο για εστίαση

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει Νοεμβρίου, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για πλήρες λουκέτο σε καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Η εναλλακτική που εξετάζεται είναι η νέα συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων, ώστε να κλείνουν νωρίς το βράδυ.

Πάντως είναι βέβαιο ότι το ζήτημα θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά ο οποίος με αφορμή τις πληροφοριες για κλείσιμο της εστίασης στις 9 το βράδυ εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια και μίλησε για στοχοποίηση του κλάδου εν μέσω πανδημίας.

Στοχοποίηση του κλάδου

Ο Γιώργος Καββαθάς, σε δηλώσεις του στο newsit.gr τονίζει: «Ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί, αφού όταν μιλάμε για μέτρα εννοούμε μόνο την εστίαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο κλάδος είναι η πηγή της διασποράς του κοροναϊού. Τα εστιατόρια στην πλειονότητά τους τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και η παραβατικότητα δεν ξεπερνά το 1%.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν  τεράστιες ευθύνες στην Πολιτεία για διασπορά του ιού, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων μέτρων που πήρε, μετά την εκκίνηση της οικονομίας. Δεν νοείται να έχουμε 100% πληρότητα στα αεροσκάφη και 85% πληρότητα στα πλοία χωρίς να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης, όταν στα εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα πληρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και παρ’ όλα αυτά τα νέα μέτρα να απευθύνονται και πάλι στην εστίαση! Είναι σαφές ότι ο κλάδος θα έχει λουκέτα, αφού πολλές επιχειρήσεις εάν υποχρεωθούν να περιορίσουν το ωράριό τους μέχρι τις 21.00 δεν θα έχουν αντικείμενο δραστηριότητας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου