ΠΑΤΡΑ : Τελευταίες μέρες και για τις τρεις εκθεσιακές ενότητες

...που  φιλοξενούνται στα Παλαιά Σφαγεία μέχρι και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και όσοι  δεν πρόλαβαν να τις επισκεφτούν πρέπει να βάλουν στο πρόγραμμά τους μια βόλτα στα Παλαιά Σφαγεία  ώρες 19.00-22.00.



 Θα έχουν την ευκαιρία μιας ξεχωριστής εμπειρίας αφού  η εικαστική εγκατάσταση «Εκ-Μαγεία» και η ομαδική έκθεση Πατρινών καλλιτεχνών «Μεταμόρφωσις-Μέθεξις» σε αίθουσες των Παλαιών Σφαγείων, αλλά και η έκθεση της κατασκευής του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων με αφορμή τον κορωνοϊό και επίκεντρο τον άνθρωπο και το Καρναβάλι της Πάτρας στον υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων συνθέτουν έναν συγκροτημένο εκθεσιακό άξονα και μια ολοκληρωμένη εικαστική πρόταση όπου το Καρναβάλι προσεγγίζεται με έναν πρωτότυπο τρόπο δίνοντας μια πρόγευση της μελλοντικής χρήσης του συγκροτήματος των Παλαιών Σφαγείων. Καθημερινά και τις ώρες 19.00-21.00 μέχρι και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου θα υπάρχουν θεματικές ξεναγήσεις στις εκθεσιακές ενότητες  στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων από τις 19.00 έως τις 21.00 από  μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας που θα βρίσκονται στο χώρο για το κοινό.

Τα εκμαγεία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων αποτελούν το κεντρικό θέμα της εικαστικής  εγκατάστασης που φιλοξενείται στην κεντρική αίθουσα του συγκροτήματος των Παλαιών Σφαγείων. Μια πρώτη πολυμορφική εγκατάσταση με τα πρωτογενή υλικά στοιχεία που εδώ και χρόνια μετουσιώνουν το πνεύμα του Καρναβαλιού σε μήτρα δημιουργίας, μεταμόρφωσης,  ζωής, ψυχαγωγίας, μέθεξης. Τα εκμαγεία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου εκτίθενται ως στοιχεία  της συλλογικής και δημιουργικής μνήμης του θεσμού ξεδιπλώνοντας τη μαγεία και το συναίσθημα της πόλης μας. Ο θεατής καλείται να συμμετάσχει βιωματικά σε έναν εικαστικά ενεργοποιημένο χώρο, χωρίς οριοθέτηση αλλά με έντονη σκηνογραφική διάσταση. Προσωπεία εμψυχωμένα μέσα από τεχνητές πηγές φωτός προσιδιάζουν το αέναο και το εφήμερο στο Καρναβαλικό πνεύμα της Πάτρας. Ανοίγοντας έτσι ένα πρώτο διάλογο ανάμεσα στο κοινό και στη δημιουργική δυναμική του Καρναβαλιού της πόλης μας. Διάφανα  θραύσματα καρναβαλικής μνήμης και έκστασης «ζωντανεύουν» τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο των  Παλαιών Σφαγείων που προορίζεται για την προβολή και ανάδειξη του Καρναβαλιού της  Πάτρας, σηματοδοτώντας τη νέα  πορεία της  λειτουργίας  του. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Καρναβαλικού Εργαστηρίου και του Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων.

Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην έκθεση «Μεταμόρφωσις-Μέθεξις». Πρόκειται για την ομαδική έκθεση Πατρινών καλλιτεχνών που έχει κεντρικό θέμα έμπνευσης και δημιουργίας το Καρναβάλι ως Πράξη Μεταμόρφωσης, Μύησης, Μέθεξης  από τις διονυσιακές γιορτές, τα λαϊκά δρώμενα μέχρι τη σύγχρονη καλλιτεχνική του διάσταση και υπόσταση. Η σύλληψη της ιδέας προήλθε από την ανάγκη βίωσης μιας πολυεπίπεδης και πολλαπλής αισθητικής εικαστικής εμπειρίας δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Καρναβαλιού καθώς και στη δημιουργία ενός συμμετοχικού καλλιτεχνικού πρότζεκτ με τη συνύπαρξη  καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Πάτρα. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Silvia Grandi κριτικός και επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης, καθηγήτρια στο τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπολώνια. Εκτίθενται έργα των Ευθύμη Αργυράτου, Σοφίας Βαγενά,  Χρυσάνθης Βανταράκη, Αντωνίας Γρίβα,  Ιφιγένειας Δημητροπούλου, Άρη Ζησιμάτου,  Βασίλη Καραβασίλη,  Άννας Καρατζά, Δημήτρη Κάσδαγλη, Αστέριου Λάμπρου, Κώστα Μηνά,  Δώρας Μόρφη, ΈλληςΜπαρμπαγιάννη, Demian, Διονύσιου Παντελή, Άννας Πίττα, Χριστίνας Σφακιανάκη, Δημήτρη Τριανταφυλόπουλου, Βάσως Φατούρου, Παναγιώτη Φερεντίνου.

Στον υπαίθριο χώρο, πλησίον της κεντρικής αίθουσας των Παλαιών Σφαγείων δεσπόζει η κατασκευή του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων με αφορμή τον κορωνοϊό και επίκεντρο τον άνθρωπο και το Καρναβάλι της Πάτρας.Μια ξεχωριστή σατιρική ματιά μέσα από την εμπνευσμένη δημιουργία των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, που διατυπώνει έναν ευφάνταστο σχολιασμό της επικαιρότητας. Φιγούρες γνώριμες των ημερών μας σε διάταξη παρέλασης, της εποχής του κορωνοϊού, νοσοκόμες, άνθρωποι με μάσκες, ποδηλάτες, αστυνομικοί απεικονίζουν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε κατά την διάρκεια της καραντίνας και παραμένει άκρως επίκαιρη, σε μια εντυπωσιακή πολύχρωμη σύνθεση. Το Πατρινό DNA  αντιστέκεται στον Ιό. Ο άνθρωπος στο επίκεντρο και το Καρναβάλι της Πάτρας στα φόρτε του! Η σκληρή πραγματικότητα μεταμορφώνεται σε σάτιρα, εξωστρεφή διάθεση και πηγή καρναβαλικής και όχι μόνο ζωής.

Παράλληλα με τις εκθεσιακές ενότητες που φιλοξενούνται στα Παλαιά Σφαγεία, έως και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου οι περαστικοί στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλούν στιγμιότυπα του χτες, του Πατρινού Καρναβαλιού και της πόλης μας μέσα από την έκθεση αρχειακών καρναβαλικών φωτογραφιών, που προέρχονται από το αρχείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας και του Ν. Ε. Πολίτη. Φωτογραφίες και ατμόσφαιρα Πατρινού Καρναβαλιού των παλαιότερων «χρυσών» δεκαετιών ενταγμένες μέσα στον αστικό ιστό εκείνης της εποχής, βρίσκουν σήμερα τον χώρο τους μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό του κέντρου της πόλης και μεταμορφώνονται σε νοσταλγικούς και ιστορικούς δείκτες μνήμης. Από τις παρελάσεις και τις μασκαράτες στα άνθινα άρματα και τις «βασίλισσες» της εποχής, από τον Κρυμμένο Θησαυρό και τους χορούς στην προετοιμασία των αρμάτων στο Συνεργείο και τις ευφάνταστες σατιρικές και κωμικές εμπνεύσεις, η βόλτα των Πατρινών αποκτά «ασπρόμαυρο» χρώμα Καρναβαλιού προκαλώντας το βλέμμα τους σε αξέχαστες στιγμές του παρελθόντος.

Σύλληψη Ιδέας και Επιμέλεια εκθεσιακών ενοτήτων: Διεπιστημονική Ομάδα Λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων

Η εικαστική εγκατάσταση και οι εκθέσεις άρχισαν στις 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparcπου υλοποιήθηκε από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία-Interreg Greece-Italy 2014-2020.

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιήθηκαν από τον Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου