Τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό

tragikos-apologismos-apo-ton-ischyro-seismo0

Τη ζωή δύο μαθητών λυκείου στοίχισε ο χθεσινός πολύ ισχυρός σεισμός βόρεια της Σάμου. Ενα αγόρι και ένα κορίτσι, ηλικίας 15 και 17 ετών, επέστρεφαν στο σπίτι τους παρέα και περνούσαν από ένα στενό δρομάκι όταν η γη άρχισε να ταρακουνιέται και οι σαθροί τοίχοι του εγκαταλελειμμένου διπλανού σπιτιού έπεσαν και τους πλάκωσαν. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τα δύο παιδιά χωρίς τις αισθήσεις τους… «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον αδόκητο χαμό των δύο μαθητών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την ακριτική μας Σάμο. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και να δίδει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. «Είμαι συντετριμμένη από τον τραγικό χαμό των δύο μαθητών», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι ειδικοί συνιστούν στους κατοίκους Σάμου, Ικαρίας και Χίου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα και, βέβαια, να αποφύγουν την παραμονή σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Το μέγεθος του σεισμού είναι τέτοιο που το αναμενόμενο είναι να έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, οι μετασεισμοί ήταν περιορισμένοι, ενώ οι ζημιές στα τρία νησιά είναι κυρίως σε παλαιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ειδικότερα, η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών –βέβαια, τo Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ιντσιτούτο εκτίμησαν το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ–, σημειώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι. Το επίκεντρό της εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, περίπου 18 χλμ. από το νησί, ενώ το εστιακό της βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ. «Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό. Το ρήγμα στο οποίο έγινε έχει κατεύθυνση από Ανατολή προς Δύση και αυτό εξηγεί το γιατί έγινε τόσο αισθητός όχι μόνο στις βόρειες Κυκλάδες αλλά και στην Αττική», ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς. 

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί υπομονή. «Είναι ένα γνωστό ρήγμα, μήκους 40 χλμ., που δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από αυτόν», δήλωσε στην «Κ». «Το κακό είναι ότι η δόνηση έχει μικρό εστιακό βάθος, άρα για πολλές εβδομάδες θα έχει πλούσια μετασεισμική δράση και με μεγάλους μετασεισμούς, ακόμη και άνω των 6 Ρίχτερ», ανέφερε ο ίδιος. «Σύμφωνα με την ανάλυση που έχουμε κάνει, το βόρειο κομμάτι του ρήγματος κινήθηκε απότομα προς τα κάτω και αυτό προκάλεσε ένα μικρό τσουνάμι, που στη Σάμο ήταν περί το 1,5 μέτρο, στη Λέσβο ή στην Κω μόλις 20 εκατοστά. Ενα τέτοιο ρήγμα σπάνια επηρεάζει άλλα ρήγματα στην περιοχή, ωστόσο πρέπει να προσέξουμε. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι, εάν κάποια κατασκευή έχει υποστεί ζημιές, μπορεί σε έναν ισχυρό μετασεισμό να καταρρεύσει. Επομένως, θα πρέπει να προσέξουν πού θα μείνουν, να περιμένουν τον έλεγχο από τους μηχανικούς. Πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κάτοικοι ότι θα έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς, ακόμη και για εβδομάδες». 

Σε επιφυλακή

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μια εκτίμηση, αλλά φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ. «Ηταν ένας επιφανειακός σεισμός, κάτι αναμενόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή. Τέτοιοι σεισμοί είναι πλούσιοι σε μετασεισμική ακολουθία και μάλιστα δίνουν ιδιαιτέρως ισχυρούς μετασεισμούς, έως μία μονάδα διαφορά. Οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οσον αφορά την εξέλιξη της ακολουθίας, αυτή θα μας δείξει εάν υπάρχει διέγερση της ευρύτερης περιοχής. Εάν υπάρχει, τότε θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για αρκετό διάστημα». 

Οσον αφορά τη διαφορά στις ζημιές ανάμεσα στις ελληνικές και στις τουρκικές ακτές, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οφείλεται στην κακή ποιότητα των κατασκευών στη γείτονα. «Η σεισμική ενέργεια κατευθύνθηκε από την Ανατολή προς τη Δύση», αναφέρει ο κ. Γκανάς.

«Στη Σάμο κατέρρευσαν μόνο παλαιά εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ στη Σμύρνη έπεσαν καινούργιες πολυώροφες κατασκευές. Είναι προφανές ότι τα κτίριά μας είναι σε γενικές γραμμές χτισμένα με πολύ αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς, σε αντίθεση με την Τουρκία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου