ΠΟΛΩΝΙΑ : Μεσαίωνας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έκλεισαν δρόμους σε πόλεις της Πολωνίας

"Μαύρη" ημέρα για τα γυναικεία δικαιώματα η περασμένη Πέμπτη, όταν το Δικαστήριο της Πολωνίας έκανε πιο αυστηρή τη νομοθεσία των αμβλώσεων. Η Άντζελα Δημητρακάκη μας μιλάει για το παρασκήνιο της συγκεκριμένης απόφασης.

 

Ένα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω έγινε την περασμένη εβδομάδα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Πολωνία, μία χώρα της οποίας η νομοθεσία περί εκτρώσεων είναι μία από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας προχώρησε σε μία νέα απόφαση, η οποία ουσιαστικά ποινικοποιεί τις εκτρώσεις αφήνοντας το ελεύθερο πλέον στις γυναίκες να προχωρούν στην εν λόγω διαδικασία μόνο στην περίπτωση που κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή τους ή εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού. Μέχρι σήμερα και από το 1993 η άμβλωση επιτρεπόταν πέραν των δύο παραπάνω λόγων και σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του παιδιού, κάτι που με τη νέα νομοθεσία δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για έκτρωση.

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία στην Πολωνία κατά της ποινικοποίησης των εκτρώσεων
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία στην Πολωνία κατά της ποινικοποίησης των εκτρώσεων


Οργή στους δρόμους της Πολωνίας τις τελευταίες ημέρες. Καθημερινά, χιλιάδες γυναίκες, αλλά και όλοι όσοι τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο εξεγείρονται για το βασικό δικαίωμα που τους στερείται, αψηφώντας τις απαγορεύσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη για συγκεντρώσεις με πρόφαση την πανδημία. Ο κόσμος ζητά να αποκατασταθεί το δικαίωμα στην άμβλωση. Είναι οργισμένος και τίποτα δεν φαίνεται να τον σταματά. Μεγάλο μέρος της μαζικής οργής στρέφεται βέβαια και προς την Καθολική Εκκλησία, η οποία υποστηρίζει την ακροδεξιά κυβέρνηση και τη νομοθεσία περί ποινικοποίησης των εκτρώσεων.

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα ιστορικά δεδομένα της Πολωνίας εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες. Πέρα από τους δρόμους, οργισμένοι διαδηλωτές προχώρησαν και σε καθιστικές διαμαρτυρίες μέσα σε εκκλησίες. Εισβάλλοντας σε ναούς με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως "Έχετε αίμα στα χέρια σας", "Κόλαση για τις γυναίκες" ή ακόμη "Ας προσευχηθούμε για το δικαίωμα στην άμβλωση", διαδηλωτές δίχως φωνές πέρασαν το μήνυμά τους και αποχώρησαν.

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έκλεισαν δρόμους σε πόλεις της Πολωνίας
Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έκλεισαν δρόμους σε πόλεις

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου