Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1572: Ο Τίχο Μπράχε παρατηρεί τον υπερκαινοφανή αστέρα «SN 1572».

1675: Ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς εισάγει τον ολοκληρωτικό λογισμό για πρώτη φορά για να βρει την έκταση υπό τη γραφική παράσταση y=ƒ(x).

1826: Η Αίγινα γίνεται πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

1889: Η Ουάσινγκτον γίνεται η 42η πολιτεία των ΗΠΑ.

1912: Η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων κηρύσσει την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

1912: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Καστοριά και τη Χίο από τους Οθωμανούς.

 

1918: Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ανακωχής με τους Συμμάχους σε ένα βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν, στη Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται έτσι η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1918: Ο Γιόζεφ Πιλσούντσκι αναλαμβάνει την στρατιωτική εξουσία στην Πολωνία. Συμβολική πρώτη ημέρα της πολωνικής ανεξαρτησίας.

1923: Ο Αδόλφος Χίτλερ συλλαμβάνεται στο Μόναχο για προδοσία για τον ρόλο του στο «Πραξικόπημα της Μπιραρίας».

1940: Το Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποιεί επίθεση από αεροπλανοφόρο εναντίον του Ιταλικού Στόλου στον Τάραντα, στην ομώνυμη αερομαχία.

1942: Η Τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik Vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

1950: Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

1965: Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η λευκή μειονοτική κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της χώρας.

1966: Η NASA εκτοξεύει το «Gemini XII».

1975: Κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Ανγκόλας.

2002: Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, που συνέταξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2004: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ από άγνωστες αιτίες. Λίγα λεπτά αργότερα, εκλέγεται πρόεδρος ο Μαχμούντ Αμπάς.

2007: Εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ήττα στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης, με τον πρώτο να επανεκλέγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου