Απεβιωσε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Aθανάσιος Σαφάκας

Θλίψη προκάλεσε στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην κοινωνία της Πάτρας η απώλεια, σε ηλικία 78 ετών,του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιου Σαφάκα, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα υγείας

Η κηδεία του θα γίνει στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου από το Α΄Δημοτικό Νεκροταφείο της Πάτρας. Με τη σύζυγό του Αφροδίτη απέκτησαν δύο παιδιά ενώ ευτύχησε να δει κι ένα εγγόνι.

 

Ο Αθανάσιος Σαφάκας του Νικολάου γεννήθηκε στην Αμφιλοχία στις 13/01/1943, όπου περάτωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση. Το 1961 έκανε την προετοιμασία για σπουδές στο Πολυτεχνείο της Karlsruhe (Δ. Γερμανία), Technische Hochschule Karlsruhe, όπου σπούδασε, και το 1967 απέκτησε το δίπλωμα Diplom Ingenieur και μετά τριετία έλαβε τον τίτλο Doktor Ingenieur. To 1975 εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής Ηλεκτρομηχανικής Επιτροπής Ενέργειας, όπου υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, την 01/09/2010. Δίδαξε Ηλεκτρικές Μηχανές Ι και ΙΙ στο τρίτο έτος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (υποχρεωτικά μαθήματα στο πρόγραμμα) και Ηλεκτρονικά Ισχύος και Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα που ήταν κατ’ επιλογήν τα δύο τελευταία έτη σπουδών.
Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο στα αντικείμενα που δίδασκε περιλαμβάνουν περίπου 60 εργασίες σε διεθνή γερμανικά και αγγλικά περιοδικά, 160 εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια, 20 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά, 80 εργασίες σε Ελληνικά Συνέδρια, 9 διδακτικά βιβλία για τις πανεπιστημιακές παραδόσεις και άλλες επιστημονικές εργασίες. Είχε τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας και υπηρέτησε ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ως Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και σε πολλές άλλες θέσεις της Πολιτείας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Διετέλεσε κριτής επιστημονικών εργασιών διαφόρων διεθνών περιοδικών και Διεθνών Συνεδρίων.  Ασχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα Ηλεκτρικής Ενέργειας και ήταν κριτής επιστημονικών εργασιών.

ΜΕΣΙΣΤΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας , μετά το θλιβερό άγγελμα της απώλειας του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΦΑΚΑ, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματός μας, τιμώντας τη μνήμη του και την ευρεία προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Επιστήμη και στην Παιδεία,

Αποφασίζει

Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Πανεπιστημίου την Δευτέρα 28/12/2020 ημέρα της εξόδιου ακολουθίας.
Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος.
Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια στους οικείους του.
Να αναρτηθεί το παρόν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για την εκδημία του Αθανασίου Σαφάκα, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σήμερα το πρωί η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών απώλεσε ένα σημαντικό στέλεχός της, τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος (1983-1986), Αθανάσιο Σαφάκα. Η είδηση της απώλειας του Αθανασίου Σαφάκα προκάλεσε έντονη θλίψη, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και σε εμένα καθώς είχα την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά και να με συνδέει μαζί του μακρά και ειλικρινή φιλία. Ο εκλιπών, επιστήμονας, ανήσυχος ερευνητής και εξαιρετικός Δάσκαλος, υπήρξε ένα από τα πλέον εμβληματικά μέλη της κοινότητάς μας, ο οποίος για περισσότερα από 35 έτη υπηρέτησε την Εκπαίδευση και την Έρευνα με συνέπεια και ειλικρινή αφοσίωση.

Η προσφορά του εκλιπόντος υπήρξε ευρεία, τόσο στην ανάπτυξη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών, αλλά και της Πολυτεχνικής Σχολής, στην οποία διετέλεσε Κοσμήτορας. Ως Δάσκαλος δίδαξε με υψηλό ακαδημαϊκό ήθος και με άξονα πάντα την Αριστεία. Έντονη και πολυσχιδής προσωπικότητα, δεν περιορίστηκε μόνο στα επιστημονικά του καθήκοντα, αλλά διετέλεσε και σε πλήθος διοικητικών θέσεων του Ιδρύματος, με κορυφαία την Πρυτανική του θητεία την περίοδο 1983-1986.

Ο Αθανάσιος Σαφάκας, με το υψηλό ήθος, την ιδιαίτερη ευγένεια, την ευρεία παιδεία, την εξωστρέφεια και την σημαντική προσφορά του σημάδεψε τη διαμόρφωση του Ιδρύματός μας.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του Πανεπιστημίου Πατρών στην οικογένεια, τους οικείους και τους μαθητές του".

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΜΠΟΥΡΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου