ΠΑΤΡΑ : Είναι καθήκον της ηγεσίας των Υπουργείων και της Κυβέρνησης να στηρίξουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες

 Με σχετική τους επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, την οποία υπογράφουν η  πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Συντονιστής του Εικαστικού Εργαστηρίου Αντώνης Βάος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γεράσιμος Βουτσινάς, θέτουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν την καλλιτεχνική παιδεία  στο εικαστικό εργαστήρι και το Δημοτικό Ωδείο Πατρών. 

Η επιστολή έχει σταλεί στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το περιεχόμενο της έχει ως εξής:

 

«Κύριε υπουργέ,

Γνωρίζετε σίγουρα, τη σημαντική πολιτιστική δράση που έχουμε αναπτύξει ως Δήμος Πατρέων. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, πραγματοποιήθηκαν το 2020, εντελώς δωρεάν 45 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 32 κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου και 10 παραστάσεις θεάτρου σκιών, που έχουν υπερβεί το ποσό των 200.000,00 €.

 Δράση που έχει συνεισφέρει στην επικοινωνία των δημοτών με την τέχνη όχι μόνο ως φιλότεχνων αλλά, μέσα από την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και μάλιστα μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια μόρφωσης των δημοτών, μέσα από την οργάνωση μαθημάτων τέχνης. Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια καθοριστική είναι η συμβολή των καλλιτεχνών που απασχολούνται σε αυτές τις δράσεις.

Ως Δήμος θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική για τους κατοίκους της Πάτρας αυτή την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται και ιδιαίτερα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια  και το Ωδείο του Δήμου, που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των δημοτών μας. Προάγουν την κοινωνική μόρφωση, την πνευματική καλλιέργεια και την αισθητική, τη συλλογικότητα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση κριτηρίων απέναντι στην τέχνη και τα «προϊόντα» της, συμβάλλουν στην δημιουργική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου και στην ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας – προϋπόθεση για την ενίσχυση του πολιτισμού μας - αλλά και στην κατανόηση και επικοινωνία των δημοτών με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η πρακτική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή των διδάκτρων που εισπράττουμε από τους μαθητές, καλύπτει τη δαπάνη μισθοδοσίας των συμβασιούχων σε ποσοστό 70%, και προωθείται από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις εδώ και χρόνια για τις δημοτικές καλλιτεχνικές δομές.    

Στην ουσία παρουσιάζει την μισθωτή εργασία ως ψευδοαυτοαπασχόληση καταστρατηγώντας το νόμο, με σκοπό να αποφευχθούν οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην καλλιτεχνική παιδεία του Δήμου Πατρέων, αλλά και συνολικά στις δομές της Τοπικής Διοίκησης να βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ αυτοαπασχόλησης και μισθωτής εργασίας. Δημιουργούνται μ’ αυτόν τον τρόπο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις χαμηλού κόστους εις βάρος των εκπαιδευτικών, με γνώμονα καθαρά τον εισπρακτικό χαρακτήρα εις βάρος των μαθητών που αναγκάζονται να αγοράζουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες.

Σε αντίθεση με την παραπάνω πολιτική και λαμβάνοντας υπόψη μας τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο έδαφος της οικονομικής κρίσης για τη λαϊκή οικογένεια, ως Δήμος Πατρέων και κατ’ επέκταση ως Πολιτιστικός Οργανισμός, έχουμε μειώσει ή απαλλάξει από δίδακτρα μαθητές από πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ. Επίσης έχουμε δώσει τη δυνατότητα χωρίς δίδακτρα στους μαθητές της Μπαντίνας και του Χορευτικού Τμήματος του Οργανισμού. Προσπαθούμε με αυτά τα μέσα να περιορίσουμε – κατά το δυνατόν – τους φραγμούς για την πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στις εν λόγω δομές. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την αμοιβή και τα δικαιώματα των εργαζομένων καλλιτεχνών.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός όλα αυτά τα χρόνια, με μοναδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν ως συνέπειά της, κατάφερε να αναβαθμίσει και να επεκτείνει, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε, αυτή τη δράση, να την  επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους δημότες, κάτι που έγινε πραγματικότητα με την αδιάκοπη επιμονή - παρά τις αντιξοότητες και τις συνθήκες εργασίας - των καλλιτεχνών που απασχολούνται σε αυτές τις δομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου απασχολεί 16 εκπαιδευτικούς, λειτουργούν 42 τμήματα (παιδικά και ενηλίκων), τα οποία παρακολουθούν 450 δημότες. Αντίστοιχα, το Δημοτικό Ωδείο απασχολεί 46 εκπαιδευτικούς, λειτουργούν 20 τμήματα, τα οποία παρακολουθούν 304 πολίτες.

Ωστόσο, η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, έχει ως αποτέλεσμα δύο δομές μας το Ωδείο και το Εικαστικό Εργαστήρι, όσο διαρκεί το lockdown, είτε να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν δια ζώσης μαθήματα, είτε να πραγματοποιούνται διαδικτυακά σε ένα ορισμένο εύρος, λόγω του σύνθετου και πολύπλοκου έργου της διδασκαλίας της τέχνης. Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τηλεκπαίδευση.

Και στις δύο δομές μας έγκαιρα προχωρήσαμε στις απαραίτητες διαδικασίες, αφενός για την πρόσληψη προσωπικού που θα τις στελεχώσει (μουσικούς και εικαστικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου) και αφετέρου κατάλληλης προετοιμασίας των χώρων των μαθημάτων και του αριθμού μαθητών των τμημάτων, ώστε να τηρούνται όλα τα πρόσφατα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας τους για αυτή τη σχολική χρονιά. Για το μεν Ωδείο, υπογράφτηκε η μίσθωση του καινούριου κτιρίου της οποίας το κόστος μετακυλήθηκε στον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού. Εγκρίθηκε η πρόσληψη του μη μονίμου διδακτικού προσωπικού και ολοκληρώνεται η διαδικασία της πρόσληψης.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση δε δείχνει καμία πρόνοια για την αποζημίωση των εργαζόμενων στις δομές, που υποχρεωτικά αναστέλλει τη λειτουργία τους και των οποίων η μισθοδοσία εξασφαλίζεται μέσα από την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων από τους μαθητές. Στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας και της υποχρεωτικής αναστολής των δομών αυτών, ως Δήμος από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε την μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων αυτών. Η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους, στο προηγούμενο lockdown, να προχωρήσουν σε πληρωμή των συγκεκριμένων εργαζομένων, υπό τον αυστηρό όρο και προϋπόθεση, ότι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, εγκύκλιο που ενεργοποιήσαμε και καλύψαμε το κόστος της μισθοδοσίας 128.407,03 €, ενώ τα δίδακτρα των μαθητών που εισπράξαμε ως αντίτιμο για το διάστημα 1/1/2020 έως 18/11/2020, ανήλθε στα 64.258,00€. Καλύψαμε δηλαδή από «ίδιους πόρους» του προϋπολογισμού μας τη διαφορά  ύψους 64.148,00 €.

Ως Πολιτιστικός Οργανισμός αξιοποιήσαμε ήδη τους Εικαστικούς στο Τμήμα Παραγωγής για την προετοιμασία των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, την επιμέλεια κατασκευής χριστουγεννιάτικων αναμνηστικών τα οποία  και δίνονται σε δομές του Κοινωνικού Οργανισμού (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτια). Οι Μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου, πραγματοποιούν διαδικτυακά μαθήματα και ετοιμάζουν διαδικτυακά ρεσιτάλ. 

Κύριε Υπουργέ

     Με βάση όλα αυτά που σας εκθέτουμε, θεωρούμε ότι:

1.    Είναι επιτακτική ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ωρομίσθιων Εικαστικών και Μουσικών, καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών μας.

2.    Χρειάζεται να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για την προμήθεια όλης εκείνης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, που θα επιτρέψει την ομαλή, στο μέτρο του δυνατού, διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλο το διάστημα που θα διαρκεί το lockdown.

3.    Είναι καθήκον της ηγεσίας των Υπουργείων και της Κυβέρνησης να στηρίξουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες, που δικαίως διεκδικούν το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και να δοθεί η δυνατότητα στον Πολιτιστικό Οργανισμό, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του λαού της πόλης μας για καλλιτεχνική παιδεία από δομές, που δε θα κινδυνεύει συνεχώς η λειτουργία τους λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής τους.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου