Μην παίζετε με την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών των ταξί

 Μαρίνος Σκανδάμης (*)

O κλάδος των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί, βιώνει μια βαθιά κρίση τα τελευταία χρόνια που έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα λόγω της πανδημίας. Δεν είναι μόνο η συρρίκνωση της αγοράς και η εξ αυτής έλλειψη κίνησης των πολιτών, που έχει συρρικνώσει το επαγγελματικό τους αντικείμενο. Ούτε μόνο το γεγονός ότι, εν μέσω του απόλυτου lockdown με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις  6.00 μ.μ., η Πάτρα και η Αχαΐα έχουν καταστεί νεκρές ζώνες.

Είναι κυρίως και πρωτίστως, η έλλειψη κάθε μέριμνας του κράτους για ανθρώπους, που μετά από 12 έως 15 ώρες στο τιμόνι και ιδίως, μετά την καθημερινή ψυχικά ισοπεδωτική αναμονή τους για μια - δυο διαδρομές, που σπανίως έρχονται, οι περισσότεροι από αυτούς γυρίζουν σπίτι τους με είσπραξη, στην καλύτερη περίπτωση, 5-10 ευρώ.

Δηλαδή με καταβαράθρωση του εισοδήματος τους κατά 80% και πλέον.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα  για τις άλλες κατηγορίες μεταφορών, όπως τα ΚΤΕΛ, τα τουριστικά λεωφορεία, τον ΟΑΣΑ, τις ακτοπλοϊκές γραμμές και τις αεροπορικές εταιρείες, που έλαβαν σημαντικότατες ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι αυτή η αίσθηση της άνισης μεταχείρισης που πνίγει ακόμη περισσότερο τον επαγγελματικό κλάδο των ταξί. Και τους κάνει να νιώθουν ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Παράλληλα, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί τρέχουν. Και τους φορτώνουν με νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και όπου αλλού στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οφείλουν.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου και την παράδοση του αποδοτικότερου έργου των ταξί σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της μεταφοράς προσώπων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εγκαταλείψει τους ιδιοκτήτες και οδηγούς των ταξί, όπως απροκάλυπτα και ανάλγητα έχει κάνει και με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, δηλαδή, αυτών της εστίασης, του λιανεμπορίου, των δικηγόρων, των μηχανικών κ.λπ.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εξαγγελθείσα για σήμερα  κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιοκτητών Αυτ/των Ταξί Πατρών & Περιχώρων αποτελεί το έσχατο καταφύγιο για να αναδειχθεί το φλέγον ζήτημα και να ευαισθητοποιηθεί -αν είναι δυνατόν- η κυβέρνηση.

Ως Κίνημα Αλλαγής, δεν στηρίζουμε απλά την αγωνιώδη διαμαρτυρία των πληττόμενων επαγγελματιών των ταξί, αλλά ενώνουμε τη φωνή μας, ζητώντας τώρα από την κυβέρνηση να τους ενισχύσει οικονομικά, με τρόπο μόνιμο και σταθερό καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, διαγράφοντας ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές και  φορολογικές οφειλές τους, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.

Το λεγόμενο επιτελικό κράτος, αντί να επιτελεί μόνο το έργο του πελατειασμού και των απευθείας αναθέσεων, πρέπει να δώσει τώρα λύση.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να μπαίνει σε διαπραγμάτευση.

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής - Δικηγόρος, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου