ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο


Νεοκλασικό  σε κομβικά επίκαιρο σημείο της πόλης, που  για πολλά  χρόνια ήταν ακατοίκητο και είχε καταντήσει σχεδόν ετοιμόρροπο, ανακατασκευάζεται και  όταν  ολοκληρωθεί θα συνεισφέρει σημαντικά στην αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού συνόλου του Αρχαίου Ωδείου, μπροστά από το οποίο βρίσκεται.

Πρόκειται για το κτίριο στη γωνία Σωτηριάδου και Παντοκράτορος,  κτισμένο το 1910 περίπου.

 


Στην ουσία είναι δυο κτίρια που ανήκαν στον ίδιο ιδιοκτήτη, τα οποία πρόσφατα αγόρασαν, πριν τρία χρόνια  από κοινού για ιδιοχρησία, η Άννα Μεργούπη ( της γνωστής πατρινής οικογένειας) και  ο Μισέλ Τσιάνταρ (μέλος επίσης παλαιάς γνωστής πατρινής  οικογένειας, μαλτέζικης καταγωγής).

Αλλωστε το διπλό κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και ιστορικό, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ΦΕΚ του 1997 και του 2019, ως προς τα κελύφη τους (όψεις και εξωτερικοί τοίχοι), και βρίσκονται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Ρωμαϊκού ωδείου και αμφιθεάτρου σύμφωνα με ΦΕΚ του 2001.

Στην αρχιτεκτονική μελέτη, τα κτίρια ενοποιούνται και θα λειτουργούν ως ενιαία κατοικία.

Θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, με πλήρη αποκατάσταση των νεοκλασικών γραμμών τους.

Στις όψεις των κτιρίων θα διατηρηθούν αυστηρά τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενώ τα χρώματα θα είναι συνεπή με την αρχιτεκτονική γραμμή των νεοκλασικών κτιρίων.

Το έργο ,που αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι τέλος του 2021, έχουν αναλάβει  η αρχιτέκτων μηχανικός  Μαρία Τερέζα Ακίνο-Ελλούλ  και  ο μηχανολόγος μηχανικός  Μιλτιάδης Γιαννόπουλος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου