Ώρα Πατρών: Συμπεράσματα διαδικτυακής εκδήλωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Την Τετάρτη 31/3/2021 η Ώρα Πατρών διοργάνωσε συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα και διαχείρισή τους είναι ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την πόλη μας, αφού δεν έχει συγκροτηθεί ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης. 

 

 

 

 

 Ο Γιώργος Ρώρος επικεφαλής της Ώρας Πατρών στην τοποθέτηση επισήμανε ότι η πόλη έχει μείνει στάσιμη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με μια ιστορική αναδρομή τόνισε την εναλλαγή από τον σκουπιδότοπο του Ρηγανόκαμπου στον τότε σύγχρονο για την εποχή ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Δυστυχώς για 30 χρόνια χάθηκαν ευκαιρίες νέων μορφών διαχείρισης με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κυττάρων και τοίχου αντιστήριξης για να παραταθεί ο χρόνος εναπόθεσης απορριμμάτων. Το 2009-2010 είχε ψηφιστεί η δημιουργία ενός φαραωνικού εργοστασίου στο Φλόκα με ΣΔΙΤ δυναμικότητας επεξεργασίας 150 χιλιάδων τόνων με τον ανάδοχο να πληρώνεται έως τους 150.000 τόνους. Η επόμενη δημοτική αρχή το απέρριψε και μετά από πολλές παλινδρομήσεις καταλήξαμε στην κατασκευή του εργοστασίου με ΕΣΠΑ ετήσιας δυναμικότητας 53.000 τόνων. Η εξίσωση δύσκολη, αφού η Πάτρα παράγει 100.000 τόνους και το ερώτημα εύλογο, τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Η δημοτική αρχή Πελετίδη το 2015 προέβλεπε, ότι η ανακύκλωση θα αυξηθεί στο 50% ανάκτησης έως το 2020, αλλά μειώθηκε από το 7% που την παρέλαβε στο ισχνό 4%. Η πόλη από τώρα πρέπει να θέσει στόχους για την πρόληψη των αποβλήτων και να απομακρυνθεί από την υγειονομική ταφή με άλλες βιώσιμες εναλλακτικές τεχνολογίες για την διαχείριση τους. Ανέπτυξε τους άξονες και τις θέσεις της Ώρας Πατρών.

Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στις πόλεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγειονομική κρίση των ημερών μας και με την κλιματική αλλαγή. Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, ότι ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούσε το βασικό μοχλό αλλαγής της περιβαλλοντικής πολιτικής. Βασικοί στόχοι ήταν η διαχείριση στην πηγή αλλά και η υποχρέωση διαλογής των δήμων κατά 50%. Με αυτές τις κατευθύνσεις προχώρησε και ο περιφερειακός σχεδιασμός στη Δυτική Ελλάδα.

Από τον πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος ανέπτυξε την εμπειρία της ανακύκλωσης στο δήμο. Το 2015 ο Δήμος Χαλανδρίου ξεκίνησε την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Παράλληλα ο δήμος Χαλανδρίου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Waste4Think το οποίο εκπονήθηκε μόνο σε 4 δήμους της νότιας Ευρώπης. Στόχος του δήμου Χαλανδρίου ήταν η διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών, αφού δεν αξιοποιούνται συστηματικά. Σημαντική ήταν η εθελοντική συνεισφορά για το πρόγραμμα και αναπτύχθηκαν τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βριλησσίων Αλέξης Μαυραγάννης αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης σημείωσε, ότι η ανακύκλωσης επιτυγχάνεται με διαλογή στην πηγή. Ωστόσο το θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο της πόλης ήταν ικανό για περαιτέρω ανάπτυξη της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Δήμος Βριλησσίων προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ με συνέργειες στον τοπικό σχεδιασμό. Προχώρησαν σε διαλογή ρευμάτων σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο με προμετωπίδα την διαλογή οργανικών απορριμμάτων. Στόχος όλων των Δήμων τόνισε είναι να ξεφύγουν από την επιλογή της ταφής και σταδιακά να αξιοποιηθούν οι βέλτιστες λύσεις. 

Ο Τάσος Νικολαδάκης Μέλος της Δ.Ε. της ΚΟΙΝΣΕΠ-Ανακυκλώνω στην Πηγή μίλησε για την επιλογή της συγκρότησης της ΚΟΙΝΣΕΠ με στόχο την έμφαση ενός μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με κοινωνική συμμετοχή. Στην πράξη 8 χρόνια μετά την ίδρυση υπάρχει ένα ζωντανό παράδειγμα, το οποίο αναδεικνύει, ότι μια γειτονιά έχοντας μια ΚΟΙΝΣΕΠ με διαφάνεια και δημοκρατικές αποφάσεις μπορεί να αναπτυχθεί. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγουν, δίνονται στις βιομηχανίες και τα οικονομικά οφέλη επιστρέφουν στους κατοίκους. Πάνω από 600 νοικοκυριά έχουν δεχτεί εθελοντή της ΚΟΙΝΣΕΠ για συλλογή ανακυκλώσιμων. Επίσης η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει δημιουργήσει Repair-Café το οποίο μπορεί να μεταφερθεί σε κάθε γειτονιά. 

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος-Φυσικός, Μέλος της ΟΙΚΙΠΑ αναφέρθηκε στην πυραμίδα διαχείρισης των απορριμμάτων με βασικές προτεραιότητες την πρόληψη, επανάχρηση, ανακύκλωση, ανάκτηση και απόρριψη. Πρόσθεσε, ότι η ανακύκλωση στην Πάτρα με το σύστημα των μπλε κάδων υπολειτουργεί. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους δημότες με αποτέλεσμα το ποσοστό να είναι καθηλωμένο κάτω από το 5%. Πιλοτικά προγράμματα συλλογής τηγανέλαιου από τα σχολεία της πόλης έπαψαν να υφίστανται από τον Δήμο. Για την ΟΙΚΙΠΑ το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι διπλό. Αφενός τα ποσοστά της ανακύκλωσης είναι χαμηλά, αφετέρου η νέα υπό εξέλιξη μονάδα στο Φλόκα είναι μικρή. Τέλος συμπέρανε, ότι το κλείσιμο της Ξερόλακκας δεν είναι εφικτό παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις και πρότεινε τον σχεδιασμό και μελέτη ενός νέου εργοστασίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου