ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΪΟΥ


"Ξαφνικά την Παρασκευή 14/5 ανακοινώθηκε υπουργική απόφαση για το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 16 και 23 Μάη!
Παράλληλα η ίδια υπουργική απόφαση προσαρμοσμένη στο «ενθουσιώδες» κλίμα των ημερών, από τη μία ξεφουσκώνει τα ήδη αδύναμα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10:30μμ. 

 

 

Το «προαιρετικό» είναι αρχή της μονιμότητας! Σε συνεννόηση με τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ΣΕΛΠΕ, μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είχαν βγάλει εδώ και 2 βδομάδες ήδη προγράμματα βαρδιών για την Κυριακή. Πριν καν την απόφαση. Είναι ξεκάθαρο με ποιους συνδιαλέγεται η κυβέρνηση!!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει λειάνει το έδαφος για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, πατώντας πάνω σε προηγούμενες διατάξεις και νόμους όλων των κυβερνήσεων. Με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.

 

Ήδη σε αρκετές πόλεις αλλά και σε γεωγραφικά διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματα τους από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα υποτίθεται πως βγαίνει αυτές τις μέρες στα κεραμίδια. Είναι ο νόμος που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη.  Παράλληλα συνυπάρχει το δικαίωμα που έχουν οι επιχειρήσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τους, στις σταθερές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.

Η υπουργική απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε προχθές η κυβέρνηση δίνει το ρυθμό για τις ανατροπές του αιώνα. 

Καλούμε τους εργαζομένους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματα τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούραση τους, για τις οικογένειες τους!

Ήδη κάποια Εργατικά Κέντρα έχουν πάρει απόφαση για απεργία για τις 16 Μάη, μαζί και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ώστε να καλύψουν τους συναδέλφους που αντιστέκονται, που κινητοποιούνται ενάντια στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να μην κάνει ούτε μισή αγορά αύριο!! Να μην περάσει ο σχεδιασμός των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν τους εργαζόμενους μακριά από τις οικογένειές τους ακόμα και την Κυριακή! Που μας θέλουν να δουλεύουμε 12 ωρα χωρίς αναπνοή!!!

Ο λαός της Πάτρας να αντισταθεί!"

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣE ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου