Σαν σήμερα 22 Μαΐου 2021

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 22 Μαΐου 2021

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη του σπουδαίου στρατηλάτη κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του. Την επομένη του θριάμβου του, διατάζει να ταφούν οι πεσόντες άνδρες του μετά των όπλων τους, αλλά και Έλληνες μισθοφόροι κατά τα έθιμα.

1176: Οι Ασασίνοι πραγματοποιούν απόπειρα δολοφονίας του Σαλαντίν κοντά στο Χαλέπι.

1377: Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΑ’ εκδίδει πέντε παπικές βούλες για να καταγγείλει τα δόγματα του Άγγλου θεολόγου, Τζον Ουίκλιφ.

 1455: Έναρξη του Πολέμου των Ρόδων. Στην πρώτη μάχη του Σεντ Όλμπανς, ο Ριχάρδος της Υόρκης νικά και αιχμαλωτίζει τον βασιλιά Ερρίκο ΣΤ’ της Αγγλίας.

1629: Ο αυτοκράτορας Φερδινάνδος Β’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο βασιλιάς Χριστιανός Δ’ της Δανίας υπογράφουν τη συνθήκη του Λίμπεκ δίνοντας τέλος στην ανάμειξη των Δανών στον Τριακονταετή Πόλεμο.

1762: Ολοκληρώνεται επίσημα η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη και εγκαινιάζεται από τον πάπα Κλήμη ΙΓ’.

1762: Η Σουηδία και η Πρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Αμβούργου.

1848: Καταργείται η δουλεία στη Μαρτινίκα.

1849: Ο Αβραάμ Λίνκολν λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανύψωση σκαφών πάνω από τα εμπόδια ενός ποταμού, καθιστώντας τον το μοναδικό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε ποτέ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

1885: Πριν από την ταφή στο Πάνθεον (Παρίσι), το σώμα του Βίκτωρος Ουγκώ εκτίθεται κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

1906: Οι αδελφοί Ράιτ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την «ιπτάμενη μηχανή» τους.

1907: Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο», ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα, για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.

1915: Τρία τρένα συγκρούονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Σκωτία, σκοτώνοντας 226 ανθρώπους και τραυματίζοντας 246. Το δυστύχημα φέρεται να ήταν αποτέλεσμα των μη τυποποιημένων πρακτικών λειτουργίας κατά τη διάρκεια της αλλαγής βάρδιας σε πολυσύχναστη διασταύρωση.

1917: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.

1939: Η Γερμανία και η Ιταλία υπογράφουν το Χαλύβδινο Σύμφωνο.

1941: Τα βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Φαλούτζα.

1942: Το Μεξικό μπαίνει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων.

1947: Σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κομμουνισμού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει νόμο, μετά την έγκριση του Κογκρέσου, που αργότερα θα ονομαστεί Δόγμα Τρούμαν. Μέσω αυτού χορηγείται στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα και την Τουρκία, που αμφότερες μάχονται τις εσωτερικές κομμουνιστικές εξεγέρσεις. Έτσι, «μπαίνει τέλος» στην εποχή των φιλικών σχέσεων ΗΠΑ – ΕΣΣΔ και κηρύσσεται η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

1955: Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Χαρίλαος Ξενοφώντος, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» της Λευκωσίας. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, επειδή ο Ρόμπερτ Άρμιτεϊτζ αναχωρεί από τον κινηματογράφο λίγα λεπτά νωρίτερα.

1957: Αρχίζουν στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας τα έργα για την κατασκευή νέας εξέδρας, στην πλευρά των ορθίων.

1958: Αιματηρές ταραχές ξεσπούν στη Σρι Λάνκα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι 300 άτομα, ως επί το πλείστον Ταμίλ.

1960: Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

1963: Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου. Η επίθεση γίνεται από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη.

1963: Τη δημιουργία της διασυμμαχικής πυρηνικής δύναμης κρούσης εγκρίνουν στην Οτάβα οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα, Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από όργανα του καθεστώτος.

1968: Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Scorpion» βυθίζεται με πλήρωμα 99 ανδρών, 400 μίλια νοτιοδυτικά των Αζορών.

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

1973: Συλλαμβάνεται ο αξιωματικός Σπύρος Μουστακλής, ο οποίος θα υποστεί άγριους βασανισμούς στο ΕΑΤ/ΕΣΑ.

1995: Στο Πακιστάν, 16 άτομα σκοτώνονται και 30 τραυματίζονται στο Καράτσι και τις γύρω πόλεις, όπου το Εθνικό Κίνημα Μοχατζίρ κηρύσσει γενική απεργία.

1997: Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στο περιοδικό «Κλικ», υπέρ της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Την αποπομπή Παπανδρέου από την κυβέρνηση ζητά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

2005: «Φεύγει» ο επί πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

2010: Ένα Boeing 737 της Air India Express συντρίβεται πάνω σε ένα ύψωμα κατά την απογείωσή του στην Ινδία, σκοτώνοντας 158 ανθρώπους.

2017: Βομβιστική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ, έχει ως αποτέλεσμα με 22 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Την ευθύνη αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου