Σαν σήμερα 4 Μαΐου 2021

 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 4 Μαΐου 2021

589: Συνέρχεται στο Τολέδο η Τρίτη Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας, που καταδικάζει τον Αρειανισμό, αλλά εισαγάγει στο Σύμβολο της Πίστεως το filioque, που θα προκαλέσει αρκετά αργότερα το Σχίσμα, ανάμεσα στον Ανατολικό και Δυτικό Χριστιανισμό.

1776: Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η πρώτη αμερικανική αποικία που αποκηρύσσει την υπακοή στον βασιλιά Γεώργιο Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

 1814: Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α’ φτάνει στο νησί Έλβα για να ξεκινήσει την εξορία του.

1814: Ο βασιλιάς Φερδινάνδος Ζ’ της Ισπανίας υπογράφει το διάταγμα της 4ης Μαΐου, επιστρέφοντας την Ισπανία στην απόλυτη μοναρχία.

1886: Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, που διαδηλώνουν για την καθιέρωση του οκτάωρου στην Πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου, συγκρούονται με την Αστυνομία. Από ρίψη χειροβομβίδας από την πλευρά των διαδηλωτών σκοτώνονται 8 αστυνομικοί και 60 τραυματίζονται. Οι Αρχές ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας ανυπολόγιστο αριθμό διαδηλωτών.

1904: Σε συμφωνία καταλήγουν ο Τσαρλς Ρολς, του οποίου η ομώνυμη εταιρία πούλαγε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και ο Χένρι Ρόις, που ήταν η κινητήρια δύναμη της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρολογικών μηχανών. Η νέα φίρμα ονομάζεται Rolls-Royce.

1905: Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.

1912: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.

1919: Φοιτητές διαδηλώνουν στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρεί κινέζικα εδάφη στην Ιαπωνία.

1924: Πραγματοποιείται η έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

1927: Ιδρύεται στο Χόλιγουντ η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ. Από το 1929 και μετά θα απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ.

1930: Η βρετανική αστυνομία συλλαμβάνει τον Μαχάτμα Γκάντι και τον φυλακίζει στην κεντρική φυλακή της Γιεβάρδα.

1931: Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επανεκλέγει Πρόεδρο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

1941: Ο Αδόλφος Χίτλερ εξυμνεί την ανδρεία των Ελλήνων. Σε λόγο του που εκφωνεί στο Ράιχσταγκ, αναφέρει: «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι απ’ όλους τους αντιπάλους, τους οποίους αντιμετωπίσαμε, ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία».

1942: Αρχίζει η ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων με επίθεση αεροσκάφους από αμερικανικό αεροπλανοφόρο εναντίον ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στη νήσο Τουλάγκι στα νησιά Σολομώντα. Οι δυνάμεις της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου είχαν εισβάλει στη νήσο Τουλάγκι την προηγούμενη μέρα.

1949: Σημειώνεται η πρώτη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού. Αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα της Τορίνο συντρίβεται στον λόφο Σουπέργκα κοντά στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 31 άνθρωποι, 18 από τους οποίους συγκροτούν την αποστολή της μεγάλης «γκρανάτα» με τους 10 διεθνείς.

1953: Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

1955: Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους.

1959: Ανακοινώνονται τα πρώτα μουσικά Βραβεία Γκράμι: Άλμπουμ της Χρονιάς: Χένρι Μαντσίνι, «The Music from Peter Gunn». Τραγούδι της Χρονιάς: Ντομένικο Μοντούνιο, «Nel Blu Dipinto di Blu».

1967: Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ, Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.α. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

1970: Η Εθνοφρουρά του Οχάιο σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει άλλους έντεκα στο πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι C.S.N.&Y. εμπνέονται από το γεγονός και γράφουν το τραγούδι τους «Ohio».

1972: Στην Αθήνα, καταδικάζεται ο Μήτσος Παρτσαλίδης, (πρώην γραμματέας του ΚΚΕ), σε ισόβια για τη δράση του στον εμφύλιο, πριν 25ετία.

1975: Η Νάντια Κομανέντσι σε ηλικία μόλις 13 ετών ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Νορβηγίας.

1979: Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει την πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

1990: Στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1990: Η Λετονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

1993: Ιστορικός τόπος χαρακτηρίζεται με κυβερνητική απόφαση ο χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα, όπου το 1943 τα ναζιστικά στρατεύματα εκτέλεσαν 800 περίπου κατοίκους.

1994: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, επικυρώνουν στο Κάιρο της Αιγύπτου, τη Συμφωνία του Όσλο, για την περιορισμένη αυτοδιοίκηση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, στη Γάζα και στην Ιεριχώ, μετά από 27 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

1996: Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, ύστερα από 13 χρόνια παρουσίας των Σοσιαλιστών στην εξουσία. Πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054.

2002: Στο Ιράν, τουλάχιστον 11 μαθήτριες πνίγονται σε λίμνη της Τεχεράνης.

2002: Ένα αεροσκάφος της EAS Airlines συντρίβεται σε προάστιο του Kano, στη Νιγηρία, λίγο μετά την απογείωσή του, σκοτώνοντας 149 ανθρώπους.

2006: Πεθαίνει ο Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι ταινίες του «Μέχρι το πλοίο» και «Ευδοκία» σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

2014: Ξεκινά τη λειτουργία του ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ΝΕΡΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου