Μετά το lockdown;

 

του Νίκου Ι. Νικολόπουλου

Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

«Έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Gallup που έχει έδρα στις ΗΠΑ, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 300.000 ανθρώπων σε 117 χώρες, έδειξε ότι οι μισοί από αυτούς που έχουν δουλειά κέρδισαν λιγότερα χρήματα λόγω των διακοπών της εργασίας τους που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19, δηλαδή 1,6 δισεκατομμύριο ενήλικες παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα.»

«Λιγότεροι από ένας στους δέκα από αυτούς που είχαν δουλειά στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γερμανία δήλωσαν ότι σταμάτησαν να εργάζονται προσωρινά. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανερχόταν σε 39%, σύμφωνα με την έρευνα.
Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε επίσης ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες έχασε τη δουλειά του ή την επιχείρησή του λόγω της πανδημίας, δηλαδή λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.» (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αυτά συμβαίνουν στον κόσμο. Στο παρόν βρισκόμαστε σε κρίση και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Παντού. Στην Ελλάδα τι ; 

Στην Ελλάδα βασιλεύει η εξαπάτηση των πολιτών από την κυβέρνηση, με την βοήθεια βεβαίως των «πετσωμένων» ΜΜΕ,  για τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία. Το  δεδομένο όμως είναι  ότι στα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί μία ασύλληπτη οικονομική καταστροφή. Μία οικονομική καταστροφή η οποία συγκαλύπτεται ακόμα και τώρα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες που με συνεχείς αναμορφώσεις των οικονομικών στοιχείων προσπαθούν να εμφανίσουν μειωμένο το έλλειμμα.

Τώρα βρισκόμαστε στην φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων του πολύμηνου lockdown. Αυτό σημαίνει το τέλος της επιδοματικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δημιούργησε τον οικονομικό τυφώνα και τώρα μας πετάει στο πέλαγος να κολυμπήσουμε μόνοι μας. Έχουμε όμως και βαρίδια. Έχουμε φορτωθεί με τα χρέη της καραντίνας και υπάρχουν και τα προηγούμενα που είχαν παγώσει. Οι αναστολή πληρωμών τελειώνει σε λίγο. Τελειώνει και η περίοδος χάριτος του Πτωχευτικού Νόμου. Δεν άνοιξαν όλες οι επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες. Πολλές παρέμειναν κλειστές και δυστυχώς πολλές θα κλείσουν οριστικά το επόμενο διάστημα. Δεν επανήλθαν για δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, πολλοί δεν έχουν πια δουλειά και περισσότεροι δυστυχώς δεν θα έχουν σε λίγο καιρό. Πλαίσιο προστασίας της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν υπάρχει. Τα πολυδιαφημισμένα δις του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για πολύ λίγους. Ελάχιστοι θα τα γευθούν. Όλοι οι υπόλοιποι θα «βλέπουμε τα τραίνα να περνούν».Εκείνο που θα εισπράξουμε θα είναι όμορφα λόγια, μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία δεν μας συμπεριλαμβάνουν, υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις, ανέχεια και φτώχεια και μαγικές εικόνες που θα προβάλουν τα ΜΜΕ προσπαθώντας να μας πείσουν ότι η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτή που ζούμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου