Αχαΐα / Πάτρα - Σαν Σήμερα: 13 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 2008


 Δεκατρία  χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από  το μεσημέρι του 2008 που ο εγκέλαδος με ισχυρή δόνηση  6,5 ρίχτερ άφησε έντονα τα σημάδια του στη Δυτική Αχαΐα,  το κέντρο της Πάτρας και την Ηλεία. Ήταν Κυριακή, λίγα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι.

Η δόνηση ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα και

 επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ανδραβίδας.

 



Ο σεισμός βρήκε άλλους στην παραλία, άλλους στο φαγητό ή στον ύπνο, άλλους στην εργασία και άλλους την ώρα που γλεντούσαν.

Από τον σεισμό  δεκάδες άτομα χρειάστηκε να πάνε  στο νοσοκομείο, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν  σε σπίτια κι εκκλησίες στην Κάτω Αχαΐα και σε χωριά της Δυτικής Αχαΐας.

Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του και δύο θύματα, έναν 55χρονο άνδρα τον Ανδρέα Μπακούλια που χτυπήθηκε από σκέπαστρο που κατέρρευσε και μία 80χρονη γυναίκα την Μαρίνα Πετροπούλου που έπαθε ανακοπή καρδιάς.

Το Γενικό κρατικό νοσοκομείο της Πάτρας Άγιος Ανδρέας εκκενώθηκε λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη το κτίριο το ίδιο   και το κτίριο του κεντρικού λιμεναρχείου Πατρών που κρίθηκε πλέον ακατάλληλο ( ήταν στο πρώην Τελωνείο που παραμένει  κενό μέχρι σήμερα )

Ο σεισμός οδήγησε και στην εκκένωση πολυκατοικίας στο κέντρο της Πάτρας στην οδό Ιεροθέου. Σημαντικές φθορές υπέστη και ο ναός της Παντάνασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου