Σαν σήμερα 17 Ιουνίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 17 Ιουνίου 2021

1462: Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής (ο Ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’, αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.

1497: Στο Λονδίνο, ξεσπά η μάχη της Γέφυρας του Ντέπτφορντ, στην οποία δυνάμεις του βασιλιά Ερρίκου Ζ’ απωθούν επαναστάτες από την Κορνουάλη, που διαμαρτύρονται για τους αβάσταχτους φόρους.

1579: Ο Φράνσις Ντρέικ αξιώνει για την Αγγλία μία έκταση γης στην Καλιφόρνια, την οποία ονομάζει «Νέα Αλβιόνα».

1631: Η Μουμτάζ Μαχάλ πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο σύζυγός της, Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν, θα περάσει τα επόμενα 17 χρόνια κτίζοντας το μαυσωλείο της, Τατζ Μαχάλ.

1773: Ιδρύεται η πόλη Κουκούτα στην Κολομβία

1789: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ κλείνει την αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Καθώς πλησιάζει η Γαλλική Επανάσταση, η Σύνοδος των Πληβείων αυτοανακηρύσσεται σε Εθνοσυνέλευση, με στόχο να αποσπάσει προνόμια και εξουσία από τον βασιλιά.

1831: Εκτυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1885: Το Άγαλμα της Ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1900: Φωτίζονται με φωταέριο κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

1917: Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου δηλώνει ότι θεωρεί τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση στο πλευρό των συμμάχων.

1940: Τα βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εμπίπτουν στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης.

1944: Η Ισλανδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία και γίνεται δημοκρατία.

1946: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ’ Ψήφισμα «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», δηλαδή των κομμουνιστών.

1953: Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Ανατολική Γερμανία εναντίον της κομμουνιστικής ηγεσίας.

1961: Εγκαινιάζεται το νέο τουριστικό ξενοδοχείο της Πάρνηθας, «Μον Παρνές», από τον υπουργό Προεδρίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1962: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος σε πέντε χρόνια θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλής.

1963: Στον υπουργό Εμπορίου, Παναγιώτη Πιπινέλη, ανατίθεται ο σχηματισμός εξωκοινοβουλευτικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

1964: Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για το Κύπελλο Ελλάδας. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι το ματς είναι στημένο, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1. Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος αναδεικνύεται η ΑΕΚ άνευ αγώνος.

1972: Πέντε άντρες του Λευκού Οίκου συλλαμβάνονται, ενώ προσπαθούν να τοποθετήσουν σύστημα παρακολούθησης στο εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Watergate της Ουάσινγκτον. Το σκάνδαλο που ακολουθεί, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.

1982: Ανακαλύπτεται κάτω από τη γέφυρα Blackfriars του Λονδίνου το πτώμα του «Τραπεζίτη του Θεού», Ρομπέρτο Κάλβι, προϊστάμενου της τράπεζας του Βατικανού, Banco Ambrosiano, που χρεοκόπησε.

1982: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αποκαλεί τη Σοβιετική Ένωση «Αυτοκρατορία του Κακού».

1994: Κάνει σέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

1998: Θύματα άγριου ξυλοδαρμού σε καφενείο απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων από μέλη της Χρυσής Αυγής, που είναι οπλισμένα με καδρόνια, πέφτουν οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης, καθώς και ο αδιόριστος φιλόλογος, Γιάννης Καραμπατσόλης. Στις 24 Ιουνίου θα αναγνωριστεί ως έναν από τους δράστες ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος», εναντίον του οποίου οι συνήγοροι των θυμάτων θα καταθέσουν μήνυση και στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 θα καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη.

2002: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, καταπέφτει στο όρος Βίγλα της Ανάφης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες. Δεύτερο ελικόπτερο του Κέντρου φτάνει στο σημείο της τραγωδίας και ανασύρει τα πτώματα. Το αεροσκάφος χάθηκε στις 2:15 τα ξημερώματα, καθώς εκτελούσε πτήση από την Ανάφη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ασθενή, προκειμένου να τη μεταφέρει στη Ρόδο και κατευθύνθηκε βόρεια αντί ανατολικά. Τα συντρίμμια εντοπίζονται πέντε ώρες αργότερα.

2004: Κλείνει η πολύκροτη δίκη του Μαρκ Ντιτρού στο Βέλγιο, με το σώμα των ενόρκων του αρμόδιου κακουργιοδικείου της Αρλόν να κρίνει τον διαβόητο παιδεραστή ένοχο για απαγωγή και βιασμό έξι ανήλικων κοριτσιών, καθώς και για τη δολοφονία ενός εξ αυτών.

2012: Διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, επειδή στην προηγούμενη διαδικασία, τον Μάιο του ίδιου έτους, δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 29,7%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είναι: Ανεξάρτητοι Έλληνες (7,51%), Χρυσή Αυγή (6,92%), Δημοκρατική Αριστερά (6,25%) και ΚΚΕ (4,50%). ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συγκρότησαν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

2017: Πραγματοποιείται η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στις 12 Φεβρουαρίου 2019. H ψήφισή της θα προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο χώρες, καθώς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη (ή συνθήκη) και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οι διατάξεις της είναι δεσμευτικές και για τα δύο μέρη από άποψη Διεθνούς Δικαίου και θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου