ΠΑΤΡΑ : Το σπίτι στην οδό Κορίνθου 263


 Στον αριθμό 263 της οδού Κορίνθου, πολύ κοντά  με την Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η γνωστή και ως οικία Μαρούδα κτισμένη περί τα μέσα της δεκαετίας του 1910. Είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης που παραπέμπουν στην αστική Πάτρα των αρχών του προηγούμενου 20ου αιώνα. Πολλά είναι αφημένα στη φθορά του χρόνου ή χρησιμοποιούνται μερικώς.

 Το συγκεκριμένη οικία  ανήκε στον Δήμο και αρχικά είχε εγκατασταθεί σε αυτή ο γνωστός ανθοκόμος Ελευθέριος  Μαρούδας που ήταν στέλεχος του δημοτικού  προσωπικού  ως διευθυντής Κηπαρίων.  Διέμενε σε αυτή  μέχρι το 1972, οπότε ο Δήμος τη  διέθεσε προς πώληση και καθώς  ίδιος δεν ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόταση να την αποκτήσει, μετακομίζοντας με την οικογένειά  του σε διαμέρισμα πολυκατοικίας , το συγκεκριμένο οίκημα περιήλθε τελικά στην ιδιοκτησία του γνωστού Πατρινού μαιευτήρα   Κωνσταντέλου. Το κτίριο έμεινε μερικά χρόνια κλειστό και έκτοτε ενοικιάζονται, ως επαγγελματικοί, μόνο οι χώροι του ισογείου.

Σημειωτέον ότι ο πρώτος όροφος παραμένει …άθικτος όπως τον άφησε φεύγοντας η οικογένεια Μαρούδα ενώ μεταξύ άλλων είναι διακοσμημένος και με ένα περίτεχνο βιτρώ, που εκείνα τα χρόνια συνηθιζόταν στις κατασκευές σπιτιών. Εσωτερικά υπάρχει και ανεξάρτητος ημιώροφος, όπου το 1960  στεγαζόταν  το Λιμεναρχείο καθώς και η Τουριστική Αστυνομία, ενώ τώρα χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος από καταστήματα του ισογείου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου