3 Ιουνίου –«Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου»

 σπιράλ: Δυστυχώς η Πάτρα δεν έχει λόγους να τη γιορτάζει

Σχετικά πρόσφατα –μόλις το 2018- η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 3η Ιουνίου σε Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Είχαμε την ελπίδα πως η μέρα θα γιορταζόταν φέτος στην Πάτρα, αλλά μάταια. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν πως η πόλη μας δεν είναι φιλική προς το ποδήλατο και προς τους ποδηλάτες και ούτε καν βρίσκεται στο σωστό… δρόμο. Οι ευθύνες του Δήμου Πατρέων είναι σημαντικές. Μια απαρίθμηση των δεδομένων αρκεί και πείθει:

   Ο παραλιακός ποδηλατόδρομος (από την Κανελλοπούλου ως την Παπαφλέσσα) προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με λάθη στη χάραξη, με αβέβαιο μέλλον και με σοβαρή αμφισβήτηση σε θέματα ασφάλειας και λειτουργίας.

-          Τα κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα (70 στο πλήθος) έχουν εξαφανιστεί και από τα έντεκα σημεία του κέντρου της Πάτρας όπου βρίσκονταν, καθώς δεν υπήρξε ποτέ πλάνο αστυνόμευσης, συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης.

-          Ο πρόσφατος 43ος Ποδηλατικός «Γύρος Θυσίας» δεν πέρασε από την Πάτρα, όπως συνηθιζόταν, μετά τα προσκόμματα που ο Δήμος Πατρέωνβάζει στους διοργανωτές τα τελευταία χρόνια, κηρύσσοντας «ανεπιθύμητο»(!) στην πόλη τον συμμετέχοντα στον αγώνα Αμερικάνο Πρέσβη.

-          Ποδήλατα στην πόλη κυκλοφορούν όλο και λιγότερο, καθώς απουσιάζουν οι υποδομές, οι ποδηλατόδρομοι και γενικά οι προϋποθέσεις που θα καλλιεργούσαν συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο και όχι μόνο.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, οικονομικό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς,στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την ενθάρρυνση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην άθληση.

Στο σπιράλ υποστηρίζουμε το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και ως αθλητικό μέσο και θέλουμε να το δούμε να χρησιμοποιείται από τους πολίτες (για να πηγαίνουν στις δουλείες τους, να μετακινούνται για την αναψυχή τους ή να αθλούνται) και από τους φοιτητές για να μετακινούνται από και προς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης. Μόνο που οι μετακινήσεις αυτές πρέπει να γίνονται με ασφάλεια, σε ειδικά σχεδιασμένους ποδηλατόδρομους. Θέλουμε επίσης να δούμε μεγάλους ποδηλατικούς αγώνες να φιλοξενούνται στην πόλη, διοργανώσεις που θα αναδείξουν την Πάτρα, τις ομορφιές και την ιστορία της, που θα προάγουν το άθλημα και θα φέρουνεπισκεψιμότητα και τουρισμό στην περιοχή.

Όνειρο όλων των ανθρώπων του σπιράλ είναι να δούμε στο μέλλον, το ποδήλατο να κερδίζει την θέση που του αξίζει στη ζωή της πόλης. Δεσμευόμαστε για την προώθηση αυτής της ιδέας, σχεδιάζουμε με προσοχή τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες μας και γιορτάζουμε τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου» με την ευχή να μη μείνουμε, ως πόλη, στα λόγια, για μία ακόμα χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου