ΠΑΤΡΑ : ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ ΥΠΑIΘΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ '21

 Το Νότιο Πάρκο της Πάτρας αποτελεί από προχθες (Παρασκευή), ένα ακόμα σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του ’21.

Στο χώρο το πάρκου και για την ενότητα «Τέχνη στην Πόλη, τέχνη για την πόλη», φιλοξενείται υπαίθρια έκθεση με θέμα «Η ποίηση και η λογοτεχνία το 1821».

 













Μέσα και από την έκθεση , ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων επιχειρεί να ξεδιπλώσει μία ακόμα πτυχή του αγώνα, έχοντας προχωρήσει στην παραγωγή ψηφιακά αποτυπωμένων εικόνων – κειμένων, στα οποία φιλοξενούνται κείμενα  από τον «Θούριο» και την επαναστατική προκήρυξη για «Τα δίκαια του ανθρώπου» του Ρήγα Φεραίου, «Τα απομνημονεύματα» του στρατηγού Μακρυγιάννη, «Τα απομνημονεύματα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Τους ελεύθερους πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και το ποίημα «Αι Ευχαί» του Ανδρέα Κάλβου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην πρόσοψη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έχουν τοποθετηθεί δύο μεγάλες ψηφιακές αποτυπώσεις, στις οποίες υπάρχουν κείμενα της επανάστασης του ’21. Περιλαμβάνουν απόσπασμα από την επαναστατική προκήρυξη του Ρήγα Φεραίου που αναφέρει «Όλοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να γνωρίζουν γράμματα, η πατρίδα πρέπει να ιδρύσει σχολεία σε όλα τα χωριά για τα αρσενικά και τα θηλυκά παιδιά…» και τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, « Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί. Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ»».

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί έκθεση με θέμα « Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης». Πρόκειται για έκθεση με έργα από το αρχείο της βιβλιοθήκης καθώς και τεκμήρια – βιβλία, με έκδοση σχετικού λευκώματος. Για τα συγκεκριμένα έργα ήδη εξετάζεται η δυνατότητα ψηφιοποίησή τους.

Το σύνολο του οπτικοακουστικού υλικού που έχει παραχθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21, είναι διαθέσιμο στο κοινό, μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού patrasculture.gr, την ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων, το facebook του Οργανισμού, τις ιστοσελίδες και τα social media των τμημάτων του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου