Σαν σήμερα 12 Ιουλίου 2021

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 12 Ιουλίου 2021

927: Μετά από μία μακρά διαδικασία προσαρτήσεων, ιδρύεται το Βασίλειο της Αγγλίας από τον βασιλιά Έθελσταν.

1191: Η φρουρά του Σαλαντίν παραδίδεται στο Φίλιππο Β’ της Γαλλίας, τερματίζοντας την πολιορκία της Άκρας.

1470: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την κατεχόμενη από τους Ενετούς Χαλκίδα και προβαίνουν σε άγριες σφαγές των Χριστιανών.

 1789: Σε απάντηση στην απόλυση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Ζακ Νεκέρ, ο ριζοσπαστικός δημοσιογράφος, Καμίγ Ντεμουλέν, δίνει μία ομιλία η οποία έχει ως αποτέλεσμα την άλωση της Βαστίλης δύο ημέρες αργότερα.

1804: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλεξάντερ Χάμιλτον, πεθαίνει μία μέρα μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε σε μονομαχία.

1806: Δεκαέξι γερμανικά αυτοκρατορικά κρατίδια εγκαταλείπουν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και σχηματίζουν τη Συνομοσπονδία του Ρήνου.

1836: Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, μια κωμωδία του Μολιέρου.

1827: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου εκείνος να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1843: Με Βασιλικό Διάταγμα παρέχεται το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στην Εθνική Τράπεζα.

1862: Το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιερώνει το Μετάλλιο της Τιμής, την ύψιστη στρατιωτική παρασημοφόρηση στις ΗΠΑ.

1906: Ο Άλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός πυροβολικού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με τον βαθμό του. Προηγήθηκε αναψηλάφηση της υπόθεσης, μετά το δριμύ «κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου.

1913: Αγήματα του Ελληνικού Στόλου υπό τον πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη. Ο Ελληνικός Στρατός (VIII Μεραρχία) απελευθερώνει την Ξάνθη.

1920: Ο Ελληνικός Στρατός (3/40 Σύνταγμα Ευζώνων) απελευθερώνει την Αδριανούπολη.

1920: Υπογράφεται συνθήκη ειρήνης, με την οποία η Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

1930: Έλληνες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την ανεργία. Η μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την επόμενη χρονιά αρχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητα μειώνονται, ενώ την ίδια στιγμή πολλά εργοστάσια λειτουργούν μόνο για κάποιους μήνες τον χρόνο. Δεν είναι μόνο η μείωση της εργασίας, τα χαμηλά μεροκάματα και η έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για τους ανέργους από την πλευρά του Κράτους, αλλά η ανέχεια και το επιτακτικό ζήτημα επιβίωσης πυροδοτούν εκρηκτικές καταστάσεις, με μεγάλες απεργίες να ξεκινούν, με τον κόσμο να ζητά την εξασφάλιση θέσεων εργασίας και τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας.

1942: Οι Ιάπωνες εισβάλουν στη Νέα Γουινέα.

1943: Οι σοβιετικές και οι ναζιστικές δυνάμεις εμπλέκονται σε μία από τις μεγαλύτερες αρματομαχίες όλων των εποχών, στη Μάχη της Πρόχοροφκα.

1944: Αρχίζει η μάχη της Αμφιλοχίας μεταξύ του ΕΛΑΣ και ναζιστικών δυνάμεων.

1948: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, διατάσσει την απέλαση των Παλαιστινίων από τη Λοντ και τη Ράμλα.

1955: Φτάνουν στη Νέα Υόρκη οι πρώτοι 1.245 Ευρωπαίοι μετανάστες βάσει του νόμου περί μετανάστευσης του 1953.

1962: Οι Rolling Stones δίνουν την πρώτη τους συναυλία, στο Marquee Club του Λονδίνου.

1967: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 Έλληνες πολίτες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Μελίνα Μερκούρη, καθώς και άλλοι επτά Έλληνες της διασποράς για την αντιδικτατορική τους δράση.

1975: Το κράτος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1976: Διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ Ανδρών. Το κατακτά o Ολυμπιακός, που νικά την ΑΕΚ με 81-69.

1979: Λήγει η μεγάλης διάρκειας απεργία των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων, με επιστράτευση των απεργών.

1979: Το κράτος του Κιριμπάτι κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1990: Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλείται σε ανάκριση για την Τράπεζα Κρήτης.

1991: Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο Ανδρών στους Μεσογειακούς Αγώνες, νικώντας την Τουρκία με 3-1 στο ΟΑΚΑ.

1993: Ξεκινά τη λειτουργία του το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.

1993: Στη Ρωσία, ψηφίζεται νέο Σύνταγμα το οποίο αντικαθιστά το παλιό που ισχύει από την περίοδο του Μπρέζνιεφ.

1993: Θαλάσσιο κύμα που θα προκαλέσει ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην ακτή Χοκάιντο της Ιαπωνίας θα προκαλέσει το θάνατο 202 ατόμων στο μικρό νησί Οκουσίρι.

1994: Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 27 χρόνια.

1997: Ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Βολιβία ανακοινώνει επίσημα ότι ανακαλύφθηκαν τα οστά του Τσε Γκεβάρα σε ομαδικό τάφο της Βαλιεγράντε.

1998: Η εθνική Γαλλίας κερδίζει στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου τη Βραζιλία με 3-0 και κατακτά το Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα γκολ των «τρικολόρ» σημειώνουν οι Ζιντάν (27′, 45+1′) και Πετί (90+3′).

1999: Ο Γκι Φερχόφστατ διορίζεται πρωθυπουργός του Βελγίου.

2004: Καθιερώνεται η σημαία του Μαυροβουνίου από το Κοινοβούλιο της χώρας.

2005: Ο Αλβέρτος Β’ αναλαμβάνει αρχηγός του Πριγκιπάτου του Μονακό.

2006: Στον Πόλεμο του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ ξεκινά την επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση».

2009: Ο Ντενί Σασού Νγκουέσσο κερδίζει τις εκλογές που διεξάγονται στη Δημοκρατία του Κονγκό και εκλέγεται και πάλι πρόεδρος της χώρας.

2009: Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε αναλαμβάνει πρόεδρος της Λιθουανίας και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου