Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2021-- Εβδομάδα Δημοτικού Ωδείου

   

Πέμπτη 8 Ιουλίου--  Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων

 Με τη συμμετοχή ενός σημαντικού ντουέτου από την Πολωνία, ξεκινά την Πέμπτη 8 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στον Πολυχώρο Δημοτικών Σφαγείων,  η Εβδομάδα Δημοτικού Ωδείου, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας .  Πρόκειται για το Cracow Duo και τους Γιάν Καλινόφσκι (βιολοντσέλο) και Mάρεκ Σλέζερ (πιάνο) που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι δύο αναγνωρισμένοι Πολωνοί καλλιτέχνες  θα ερμηνεύσουν έργα των Σοπέν, Τραυλού, Ρουζίτσκι και Τάνσμαν υπό τον γενικό τίτλο «Musical Mosaics» .

Φίλοι από παιδιά, ο Καλινόφσκι και ο  Σλέζερ, σπούδασαν μαζί στην Κρακοβία και το Παρίσι και άρχισαν να συνεργάζονται ως ντουέτο υπό το όνομα Cracow Duo (Ντουέτο της Κρακοβίας) σχεδόν μια εικοσαετία πριν. Έκτοτε, οι συναυλίες αλλά και οι ηχογραφήσεις τους  έτυχαν μεγάλης αναγνώρισης στην Πολωνία αλλά και το εξωτερικό, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές σε έγκυρα περιοδικά, ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα (Gramophone, The Strad κ.π.ά.)

 

 

 

Έχουν εμφανιστεί σε μερικούς από τους σπουδαιότερους συναυλιακούς χώρους διεθνώς, όπως το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, το Κέντρο Τεχνών της Σεούλ και το Άλφρεντ Νιούμαν Χολ στο Λος Άντζελες, ενώ  έχουν συμμετάσχει σε περιοδείες σε όλον τον κόσμο (από την Μέση Ανατολή μέχρι την Κίνα και από τις ΗΠΑ μέχρι την Αργεντινή) προωθώντας την Πολωνική μουσική –και οι δύο άλλωστε μοιράζονται την ίδια αγάπη  για τους λιγότερο γνωστούς συνθέτες της χώρας τους που σπάνια παίζονται, ερμηνεύοντας και διαδίδοντας ακούραστα το έργο τους στο εξωτερικό.  Πολλοί σύγχρονοι Πολωνοί αλλά και ξένοι συνθέτες έχουν άλλωστε γράψει έργα ειδικά γι’ αυτούς.

Το δισκογραφικό έργο τους είναι πλούσιο και εξίσου σημαντικό, και τα άλμπουμ τους έχουν αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, συγκεντρώνοντας εξαιρετικές κριτικές. Ενδεικτικά, έχουν ηχογραφήσει τα άπαντα της Μουσικής Δωματίου του Σοπέν, ενώ το 2018 η Warner Classics κυκλοφόρησε το άλμπουμ τους «Τhe Polish Music Experience». Έχουν λάβει πολυάριθμες υποψηφιότητες για το βραβείο  Fryderyk  (Polish Phonographic Industry Award), ενώ το 2019 έλαβαν μία σημαντική διάκριση: το Global Music Awards Outstanding Achievement για την καλύτερη ερμηνεία ντουέτου στην κλασική μουσική.

Ο 40χρονος Μάρεκ Σλέζερ είναι σήμερα ένας από τους πλέον περιζήτητους πιανίστες στην Πολωνίας.  Τη νύχτα μάλιστα που η Πολωνία έγινε μέλος της ΕΕ έδωσε ένα αξέχαστο κοντσέρτο παίζοντας στο αυθεντικό πιάνο του Σοπέν. Είναι μελετητής της πολωνικής μουσικής και διδάσκει πιάνο στην Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας –εκεί όπου ο 39χρονος τσελίστας Γιαν Καλινόφσκι έχει την δική του τάξη εκμάθησης τσέλου.

Οι δύο εξαιρετικοί μουσικοί, μοιράζονται το ίδιο καλλιτεχνικό όραμα, που σε συνδυασμό με την εμπειρία, την δεξιοτεχνία και το πάθος τους, εγγυώνται μια απολαυστική μουσική εμπειρία επί σκηνής.

Στην Πάτρα θα ερμηνεύσουν τα έργα:

Fryderyk Chopin – Introdukcja i Polonez op. 3

Fryderyk Chopin – Sonata op. 65

Μιχαήλ ΤραυλόςTwo Diptychs (πρώτη εκτέλεση)

Ludomir Różycki – Sonata op. 10

Aleksander Tansman – Fantazja

Στον χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, φιλοξενείται ήδη η έκθεση «Illusion/illusion 10+10 POLAND/GREECE» στην οποία συμμετέχουν σημαντικού εικαστικοί δημιουργοί από την Ελλάδα και την Πολωνία.

Η είσοδος στη συναυλία είναι δωρεάν.

Η προμήθεια των εισιτηρίων για την συναυλία γίνεται στο Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου καθημερινά από τις 11.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα (πλην Κυριακής) και ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου