Ιαπωνία: Προς κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης το Τόκιο

 Τα κρούσματα αυξάνονται και θα λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη τω Ολυμπιακών Αγώνων

Ιαπωνία: Προς κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης το Τόκιο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόκειται να κηρύξει το Τόκιο η  ιαπωνική κυβέρνηση εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχάιντ Σούγκα είπε ότι θα λάβει αύριο Πέμπτη την απόφαση σχετικά με τους 10 νομούς, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, και της Οζάκα και της Οκινάουα η οποία είναι ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Τα κρούσματα στο Τόκιο αυξάνονται και θα λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τνω ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει μέχρι τις 22 Αυγούστου, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι προγραμματισμένοι για τις 23Ιουλίου-8 Αυγούστου.

Ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων στην Οζάκα που βρίσκεται σε ενδιάμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες, με τους νομαρχιακούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται ξανά και υπάρχει υψηλός κίνδυνος αναζωπύρωσης», δήλωσε ο κυβερνήτης της Οζάκα Χιροφούμι Γιοσιμούρα.

«Περιορισμοί, όπως να μη σερβίρεται αλκοόλ μετά τις 7 μ.μ. και να κλείνουν τα καταστήματα στις 8 μ.μ. θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως», είπε.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Katsunobu Kato δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Η κήρυξη μια νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο θα απαιτούσε από τους διοργανωτές των θερινών αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, της ιαπωνικής οργανωτικής επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, να θέσουν ένα νέο όριο στον αριθμό των θεατών στους χώρους, επισημαίνεται.

Το προηγούμενο διάστημα οι διοργανωτές συμφώνησαν να επιτρέψουν έως και 10.000 άτομα ή 50% της χωρητικότητας ενός χώρου –όποιο κατά περίπτωση είναι μικρότερο-, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά για να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιούκιο Εντάνο είπε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν πέρυσι, ή να ακυρωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου