Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Αίγιο για το ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ελίκη –

Τα νέα ανατρεπτικά δεδομένα

4-6 Σεπτεμβρίου 2021, Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου (Παλιό Νοσοκομείο) 

Το ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας στο Αίγιο από 4-6 Σεπτεμβρίου 2021. Το Συνέδριο με τον ειδικότερο τίτλο Η Ελίκη μετά το 373 π.Χ. - Μια διεπιστημονική προσέγγιση αποτελεί συνέχεια της σειράς Συνεδρίων της ΕΦΑΕΛ με τον διεθνώς καθιερωμένο τίτλο Helike και είναι αφιερωμένο σε μια νέα και άγνωστη πτυχή της Αρχαίας Ελίκης που αφορά στην αναγέννησή της μετά τον καταστροφικό σεισμό του 373 π.Χ.  

Διακεκριμένοι επιστήμονες έλληνες και ξένοι που συμμετέχουν στο Συνέδριο θα παρουσιάσουν στην διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και στο κοινό της περιοχής μας τα αποτελέσματα των γεωαρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις ειδικές μελέτες και αναλύσεις των πλούσιων και μοναδικών ευρημάτων. Από τις έρευνες και τις μελέτες αναδεικνύεται μια νέα εικόνα της ζωής και της ιστορίας της Αρχαίας Ελίκης που παρέμενε άγνωστη μέχρι σήμερα.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα που εργάζεται με αφοσίωση για περισσότερο από 3 δεκαετίες στην περιοχή υπό την διεύθυνση της Προέδρου της Εταιρείας μας Ντόρας Κατσωνοπούλου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχαίας Ελίκης, ανατρέποντας για μία ακόμη φορά ισχύουσες παλαιότερες απόψεις, ακριβώς όπως συνέβη και με την ανακάλυψη της αρχαίας πόλης στην ξηρά, όταν κανείς δεν ενδιαφερόταν για το ζήτημα και όταν όλοι πίστευαν ότι η Ελίκη βρισκόταν στον βυθό του Κορινθιακού Κόλπου. Τα νέα αρχαιολογικά και γεωλογικά επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν από τους ειδικούς μελετητές του προγράμματος, με την συμμετοχή όλων των συνεργατών του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, προσφέρουν στην περιοχή της Αιγιάλειας την δυνατότητα ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου και κατά συνέπεια την επιδίωξη τοπικής αναβάθμισης και ανάτασης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το Σάββατο 4.9 θα εγκαινιασθεί από τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλο, Έκθεση Πειραματικής Αρχαιολογίας με θέμα την τεχνολογία του υφάσματος στην Αρχαιότητα, βασισμένη στα ευρήματα από τις έρευνες για την Αρχαία Ελίκη. Στην Έκθεση που οργανώνεται με την ευθύνη της Δρος Σοφίας Τσουρινάκη, Τεχνολόγου του αρχαίου υφάσματος, θα συμμετέχει με τρία έργα της εμπνευσμένα από τον πολιτισμό και την ιστορία της Αρχαίας Ελίκης η εικαστικός Ειρήνη Παγώνη, με καταγωγή από την Αιγείρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου