ΠΑΤΡΑ : Το σπιράλ για τις πυρκαγιές στο Δήμο Πατρέων


 Σχόλια, παρατηρήσεις και ερωτήματα στο σωστό χρόνο

Οι πρόσφατες πυρκαγιές σε περιοχές του Δήμου Πατρέων έσβησαν (ευτυχώς) αφήνοντας πίσω τους σημαντικές ζημιές (δυστυχώς). Παρακολουθήσαμε με ανησυχία όλες τις εξελίξεις που τις αφορούσαν και τοποθετούμαστε τώρα που εξαφανίστηκε και ο τελευταίος καπνός. Ακολουθούν τα σχόλια μας, κωδικοποιημένα:

 

 

- Τοπικοί παράγοντες ισχυρίστηκαν πως «υπάρχουν δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις στις περιοχές που δεν καθαρίζονται και δεν επιτηρούνται» και πως «αυτά είναι εγγράφως γνωστά στον ΔήμοΠατρέων». Φοβόμαστε πως αληθεύουν και τα δύο.

- Τα χόρτα που δεν κόβονται ή δεν συλλέγονται από τοδήμο είναι πρόβλημα που καταγράφουμε συνεχώς, σε όλες μας τις επισκέψεις σε όλες τις περιοχές. Δεν δικαιολογείται ολιγωρία και κακός προγραμματισμός, ούτε μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί «μόνο 6 άτομα στο Δήμο Πατρέων μπορούν να χρησιμοποιήσουν χορτοκοπτικό». Πρέπει να εκπαιδευτεί επιπλέον προσωπικό, απαραιτήτως όλοι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πρασίνου, αλλιώς δεν αποδίδει όσα οφείλει.

- Σωστή η μόνιμη επωδός για «προσλήψεις προσωπικού για την Πολιτική Προστασία, την ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Νοσοκομεία κλπ», αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται ως τότε. Θεμιτό να ζητάμε, απλώς πρόκειται για αίτημα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου. Στις αρμοδιότητες και ευθύνες του είναι να χρησιμοποιεί με τον βέλτιστο τρόπο το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει. Συνέβη στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Πάτρα;

- Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Σχέδιο Πυρασφάλειας της ΔΕΥΑΠ κι αν εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα. Άραγε υπήρξε πρόνοια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που κινδύνευσαν; Το προσωπικό των εγκαταστάσεων αντιμετώπισε την έκτακτη κατάσταση επιτυχώς;

- Μήπως απαιτείται η επιπλέον εκπαίδευση όλου του προσωπικού του Δήμου Πατρέων σε θέματα πυρασφάλειας; Θεωρούμε απαραίτητη την κατάρτιση/αναθεώρηση των Σχεδίων Πυρασφάλειας άλλων κρίσιμων οργανισμών ή εγκαταστάσεων του Δήμου Πατρέων που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε περιαστικά δάση.

- Διατέθηκαν όλα τα μέσα που ζητήθηκαν για την συνδρομή στην κατάσβεση; Ποια είναι αυτά, πόσο και ποιο προσωπικό διατέθηκε; Τι πόσα διαθέτει ο Δήμος Πατρέων για την Πολιτική Προστασία («πολλά χρήματα» κατά τον εκπρόσωπο τύπου του Δήμου), πόσα  κάθε χρόνο και πως αυτά ξοδεύονται -μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών ή στο στάδιο της πρόληψής τους; Έχουμε, έγκαιρα και κατ’ επανάληψη, καταθέσει παρόμοια ερωτήματα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Δεν αντιλαμβανόμαστε τι εξυπηρετεί «το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου για να βοηθηθεί η κατάσβεση». Αλήθεια ποια και πόσα άτομα και ποιες ώρεςαπασχολήθηκαν;

- Σε σχέση με την καταγραφή των ζημιών,τέλος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ και τις οδηγίες που δόθηκαν από την Περιφέρεια, τονίστηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ότι υπάρχει πίστωση σε ειδικό ΚΑΔ για τη σχετική αποζημίωση, οπότε δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία.

Απαραίτητη προσθήκη: ο επιχειρησιακός έλεγχος των εναέριων μέσων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Πατρέων, αλλά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και μόνο. Ομοίως η απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές δεν είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου. Αναφερόμαστε σ’ αυτά τα δύο πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα (υπάρχουν κι άλλα, δυστυχώς) για να υπενθυμίσουμε πως κάθε φορέας έχει σαφώς διευκρινισμένες ευθύνες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος που διατρέχει η ζωή και η περιουσία των πολιτών και το περιβάλλον είναι αδιανόητο ναγίνεται προϊόν λαϊκισμού και καπηλείας.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ :

ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ…

"Την ώρα που η Δημοτική Αρχή με τους εργαζόμενους και το στόλο των μηχανημάτων του Δήμου έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, στην πρώτη γραμμή του μετώπου των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην περιοχή μας, ενισχύοντας τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών προστατεύοντας τη ζωή και την περιουσία του λαού, το ΣΠΙΡΑΛ από τα μετόπισθεν απολαμβάνοντας την ασφάλεια και τη δροσιά της παραλίας ή του κλιματιζόμενου καναπέ του προβαίνει σε μια ακόμη αθλιότητα.

Επιτίθεται στη Δημοτική Αρχή, κάνοντας μικροπολιτική στα αποκαΐδια, γιατί απαιτεί από την Κυβέρνηση την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με σύγχρονα μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση καθώς και την ενίσχυση του Δήμου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση.

Αναδεικνύεται ως η κατεξοχήν πολιτική συστημική δύναμη, παρότι παρουσιάζεται ως τάχα ακομμάτιστο και απολίτικο σχήμα, που υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Ζητά ευθύνες από τη Δημοτική Αρχή ενώ γνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν ο Δήμος και οι εργαζόμενοί του, πράγμα που το αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. 

Οι κύριοι αυτοί ζώντας πάρα πολύ μακριά από την πραγματικότητα και από τα προβλήματα που βιώνει ο λαός μας, αρνούνται να αποδεχτούν ότι οι τόσες πολλές πυρκαγιές δεν είναι καθόλου τυχαίες αλλά είναι σχέδιο επιτήδειων που στόχο έχουν να αποκομίσουν οφέλη πάνω στις καμένες εκτάσεις.

Το μίσος που τρέφουν για τη Δημοτική Αρχή και το έργο που αυτή κάνει για τους δημότες, μαζί με την αγωνία τους για προβολή τους οδηγεί σε κινήσεις που καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο την έλλειψη σοβαρότητας που τους διακρίνει.

Τους αφήνουμε να ψάχνουν για παραταξιακά «κέρδη» μέσα στις στάχτες και να συνεχίζουν να εκτίθενται, αφού αυτό θέλουν άλλωστε, στα μάτια του πατραϊκού λαού".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου