Τα δάση και τα μάτια μας

ΑΡΘΡΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΝΔ  

Η χώρα αντιμετωπίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, με δεκάδες δασικές πυρκαγιές να μαίνονται ανά την Επικράτεια.

Οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος και οι χιλιάδες εθελοντές, μάχονται μερόνυχτα τώρα, ακούραστα και με αυτοθυσία με τις φλόγες. Οι Τοπικές Αρχές και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται επί ποδός, για τον ευρύ συντονισμό των υπεράνθρωπων προσπαθειών και των εκκενώσεων, με ύψιστη προτεραιότητα την προφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, ώστε αυτή η περιβαλλοντική κρίση, να μην μετατραπεί σε ανθρωπιστική.

Είναι, όμως, σημαντικό ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να συνειδητοποιήσουμε πως ο πλανήτης μας αλλάζει και πως μαζί του, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς.

Στα χρόνια που έρχονται, ως μέρος των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ολοένα και αυξανόμενος. Η Αχαΐα μας και ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, έχουν φυσικό πλούτο και δάση απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας. Πρέπει λοιπόν, να  προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Για τις υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό, η Κυβέρνηση σχεδιάζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που έχει υλοποιηθεί ποτέ, ύψους 2 δις. ευρώ και η Αχαΐα διεκδικεί από αυτό, το μερίδιο που της αναλογεί.

Δεν είναι όμως αρκετό. Πρέπει παράλληλα, να "εξοπλίσουμε" και τους εαυτούς μας. Με ισχυρή οικολογική συνείδηση. Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού για τη φύση.  Να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου