Αφγανιστάν: Στην εξουσία οι Ταλιμπάν - Πανικός στην πρωτεύουσα - Τι θα αλλάξει

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.
         Τον έλεγχο του προεδρικού Μεγάρου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, πήραν εχθές οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν "τέλειωσε" και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

 



Ο Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμιά διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι εγγυώνται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Ρόιτερς, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στη χωρά και ανέφερε ότι θέλουν να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουν να αναδιοργανώνουν το σύστημα διακυβέρνησης ",

Νωρίτερα χθες ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε τη χωρά, για να αποφευχθεί, όπως ο ίδιος δήλωσε," λουτρό αίματος ".Συμφωνά με το Al Jazeera κατέφυγε στην Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν.

Το Στειτ Ντιπαρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε και το προσωπικό μετέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αμερικάνος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα οι περισσότεροι ξένοι διπλωμάτες. Ο αμερικανικός στρατός έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ' αυτόν, άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία.

Πυροβολισμοί στον αέρα από Αμερικανούς στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Μαρτυρία για νεκρό κορίτσι

Μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορσμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ. Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Την πληροφορία ότι οι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου