Τετράτομο συγγραφικό έπος από τον Βασίλη Μπεκίρη


 «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα»

Είκοσι χρόνια επίπονης συστηματικής και μεθοδικής προσπάθειας χρειάσθηκε ο Βασίλης Μπεκίρης για να ολοκληρώσει το βιβλίο του με τίτλο «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα»  που ήταν και ένα από τα μεγάλα όνειρα της ζωής του.

Η έκδοση του  μνημειώδους αυτού έργου αποτελεί ήδη πραγματικότητα και κατέστη δυνατή χάρις στην συμβολή της Βουλής των Ελλήνων που το ανέλαβε και προσωπικά του Προέδρου της Κωνσταντίνου Τασούλα που εκτίμησε αμέσως την αξία των περιεχομένων του  συγγραφικού υλικού.

Το περιεχόμενό του τετράτομου βιβλίου έρχεται να καλύψει σφαιρικά ένα μεγάλο και σημαντικό κενό στην πολιτική ιστορία του τόπου καθώς είναι μοναδικό στο είδος του. Γι’ αυτό και συνιστά μεγάλη προσφορά.

Συγκεκριμένα   περιγράφονται :
Εκλογές – Εκλογικά συστήματα – Κυβερνήσεις – Πρωθυπουργοί – Υπουργοί – Βασιλείς – Πρόεδροι Δημοκρατίας – Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές – Δήμαρχοι — Νομάρχες – Συντάγματα – Δημοψηφίσματα και άλλα μεγάλα πολιτικά γεγονότα ενώ ιδική αναφορά γίνεται στα της Αχαϊας και του Δήμου Πατρέων. Περιλαμβάνει επίσης αναλυτικούς πίνακες εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για ένα θησαυρό στοιχείων και πληροφοριών που είναι ταυτόχρονα και εύχρηστος οδηγός – ευαγγέλιο πολιτικής ιστορίας, σωστά δομημένος και διανθισμένος με πλούτο άγνωστων λεπτομερειών.

Αποτελεί κυριολεκτικά μια ανεκτίμητη πηγή ενημέρωσης χρήσιμη στον καθένα.

 

 

Ο Β.Μ. γράφει με τρόπο σφιχτό και γλαφυρό. Τα κείμενα έχουν  τρέχουσα ροή που τα κάνουν συναρπαστικά, καθώς συνδυάζουν την απόκτηση γνώσης με την απολαυστική ανάγνωση.

Ο  συγγραφέας  και πολύπειρος παλαίμαχος πλέον, Αχαιός πολιτικός  δεν γράφει επίπεδα  αλλά χρωματίζει τα κείμενα του και με  σαφή αλλά ήπια κριτική στα διαδραματιζόμενα που περιγράφει, όχι μόνο ως ιστορικός  αλλά και ως ενεργός πολιτικός,   υιοθετώντας  αντικειμενική και νηφάλια  στάση  καθώς πολλά γεγονότα της τελευταίας περιόδου τα έχει ζήσει και ο ίδιος από κοντά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ . ΒΡΗΣ

Ο ίδιος ο πολυγραφότατος Β.Μ. έχει αναφέρει σχετικά με την έκδοση:

« Στις απορίες των φίλων μου  απαντώ, ότι οι λόγοι που με ώθησαν στην έκδοση του βιβλίου αυτού ήσαν καθαρά πολιτικοί. Και τούτο διότι από νέος, αφού μου άρεσε η πολιτική και ήθελα μελλοντικά να ασχοληθώ, αναζητούσα ένα τέτοιο βιβλίο για να λύνω διάφορες απορίες μου πολιτικές ή να πληροφορούμαι διάφορα ιστορικά  γεγονότα. Δυστυχώς τέτοιο βιβλίο δεν υπήρχε και για τη λύση των αποριών μου έτρεχα σε εγκυκλοπαίδειες ή άλλα πολιτικά συγγράμματα για να συλλέξω διάφορα στοιχεία τα οποία μου ήσαν απαραίτητα.
Σκέφθηκα έτσι ότι κάποιος, πρέπει να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο, το οποίο θα ήταν χρήσιμο για όλους όσους ήθελαν να ασχοληθούν με την πολιτική ή θέλουν και οι ίδιοι να γίνουν πολιτικοί.

Βέβαια ένα τέτοιο βιβλίο θα ήταν πολύ χρήσιμο και για τους εν ενεργεία πολιτικούς, οι οποίοι θα εύρισκαν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για ομιλίες τους στη Βουλή, για τη συγγραφή πολιτικών άρθρων και αλλού.

Δυστυχώς ανάλογο βιβλίο δεν υπήρχε και έτσι πήρα την μεγάλη απόφαση να συγκεντρώσω στοιχεία και σιγά-σιγά να αρχίσω τη συγγραφή ενός βιβλίου όπως το είχα ονειρευθεί και όπως στην πραγματικότητα το ήθελα. Για την ιστορία πρέπει να αναφέρω ότι η συγγραφή του βιβλίου έχει αρχίσει από πολλά χρόνια διότι ήταν δύσκολο να εξευρεθούν όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται. Όμως χάρις στην υπομονή μου και την ανάγκη να συμπληρωθεί αυτό το κενό, κατάφερα να συγκεντρώσω όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να συγγράψω αυτό το βιβλίο το οποίο θα είναι χρήσιμο όχι μόνον για τους πολιτικούς αλλά για όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται καθώς όλοι οι θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την πολιτική από την οποίαν εξαρτώνται τα πάντα για ένα λαό και μία χώρα.

Βέβαια την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του βιβλίου αυτού είδε εκτός των άλλων και ο Πρόεδρος της Βουλής και απεφάσισε το βιβλίο αυτό να το εκδώσει η Βουλή των Ελλήνων ώστε να γίνει κτήμα των Βουλευτών και όχι μόνον.

Για όλα αυτά ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Βουλής και όλους τους συνεργάτες του οι οποίοι εργάσθησαν σκληρά’’.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας :Β. ΜΠΕΚΙΡΗΣ

Α’ Εκδοση Φεβρουάριος 2021 σε 500 αντίτυπα

Τόμος Α’  1900- 1922

Τόμος Β’   1923- 1940

Τόμος Γ’   1940 -1967

Τόμος Δ’   1967-2004

Γενική επιμέλεια :Δημήτρης Ζάζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου