Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 2021

325: Ο Νέαρχος, αρχηγός του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καταπλέει στη Σαγγάδα των Ινδιών και τη μετονομάζει σε Λιμένα Αλεξάνδρου.

1264: Το Βασίλειο της Καστίλης κατακτά τη Χερέθ ντε λα Φροντέρα, που ήταν υπό μουσουλμανική κατοχή από το 711.

1410: Καταγράφεται η πρώτη γνωστή αναφορά του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας.

 

1446: Εκδίδεται στην Κορέα το αλφάβητο χάνγκουλ.

1604: Παρατηρείται για πρώτη φορά ο υπερκαινοφανής αστέρας 1604, ο τελευταίος που παρατηρήθηκε στο γαλαξία.

1701: Ιδρύεται το Κολλεγιακό Σχολείο του Κονέκτικατ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Πανεπιστήμιο Γέιλ.

1740: Ολλανδοί άποικοι και διάφορες ομάδες σκλάβων ξεκινούν να σφάζουν τους κινεζικής καταγωγής κατοίκους της Τζακάρτα, σκοτώνοντας τελικά 10.000 άτομα και οδηγώντας σε ένα διετή πόλεμο σε όλη την Ιάβα.

1760: Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Βερολίνο κατά τον Επταετή Πόλεμο.

1776: Ομάδα Ισπανών ιεραποστόλων ιδρύει μία πόλη στα δυτικά των ΗΠΑ, που σήμερα ονομάζεται Σαν Φραντσίσκο.

1820: Το Γουαγιακίλ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1831: Δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας (σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο).

1855: Ο Αμερικανός εφευρέτης, Ισαάκ Σίνγκερ, πατεντάρει το μοτέρ για ραπτομηχανή.

1874: Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.

1900: Οι Νήσοι Κουκ γίνονται έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

1902: Εγκαινιάζεται επισήμως η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Αθήναι» ανακοινώνει ότι θα δημοσιεύει δωρεάν ανακοινώσεις των αθλητικών σωματείων, αν φυσικά έχει σχετική ενημέρωση από αυτά.

1912: Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο.

1912: Αρχίζει η μάχη του Σαρανταπόρου μεταξύ των ελληνικών και των οθωμανικών δυνάμεων, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

1915: Οι αυστριακές και γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Βελιγράδι, με τη βοήθεια των Βούλγαρων. Την ίδια ημέρα, οι Άγγλοι προσφέρουν την Κύπρο στην Ελλάδα, εφόσον ταχθεί υπέρ των Συμμάχων. Η ελληνική πλευρά ζητά την παρουσία 400.000 τουλάχιστον συμμαχικού στρατού και εξασφαλισμένα ανταλλάγματα.

1920: Αποκαλύπτεται ότι οι κατηγορούμενοι οπλίτες για το φόνο του Ίωνα Δραγούμη είναι οι Χαλκιαδάκης, Δασκαλογρηγοράκης, Καραβανάκης, Γιαννεδάκης, Κολιτσάκης, Χριστοδουλάκης και Μαυρογένης.

1923: Με την αιτιολογία της απαγόρευσης των οινοπνευματωδών ποτών κλείνουν στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους ελληνικά.

1931: Η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου περικόπτει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% των κατωτέρων και κατά 6% των ανωτέρων, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

1934: Δολοφονούνται στη Μασσαλία ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α’ της Γιουγκοσλαβίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λουί Μπαρτού.

1944: Κατά τη διάρκεια συνάντησης των Ουίνστον Τσόρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν, στη Μόσχα, συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής (Συμφωνία των Ποσοστών ή της Μόσχας). Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.

1944: Γερμανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, τρεις ημέρες προτού εγκαταλείψουν την πόλη οι ναζί. Ο τραγικός απολογισμός είναι 6 νεκροί και 20 τραυματίες, ενώ 8 σπίτια καταρρέουν.

1962: Η Ουγκάντα ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μέσα στην Κοινοπολιτεία, μετά από 70 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

1963: Στην Ιταλία, από κατάρρευση φράγματος στις Δολομιτικές Αλπεις χάνουν τη ζωή τους 2.000 και πλέον άτομα, όταν σπάει το Βάιοντ, πλημμυρίζοντας το Λόγκαρον και τρία ακόμα χωριά στη βορειοανατολική χώρα.

1967: Δολοφονείται στη ζούγκλα της Βολιβίας, ο Αργεντινός επαναστάτης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στο δημοτικό σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα της Βολιβίας, όπου είχε μεταφερθεί μετά τη σύλληψή του από τον Βολιβιανό Στρατό, με τη βοήθεια της CIA. Την προηγούμενη ημέρα είχε πέσει σε ενέδρα με τους 17 αντάρτες που του είχαν απομείνει. Ήταν ένας εμπνευσμένος διεθνιστής επαναστάτης, γνήσιος κομμουνιστής και από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Κούβα.

1973: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, με 100 και πλέον νεκρούς.

1974: Ορκίζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση στην Ελλάδα υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1975: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Σοβιετικό πυρηνικό επιστήμονα, Αντρέι Ζαχάροφ. Θα το παραλάβει η σύζυγός του, Γέλενα Μπονέρ, καθώς στον ίδιο δεν επετράπη η έξοδος από τη χώρα.

1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

1983: Δολοφονούνται τέσσερις Νοτιοκορεάτες υπουργοί στο Ρανγκούν της Βιρμανίας.

1983: Έκρηξη βόμβας στη Σεούλ προκαλεί το θάνατο 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων και έξι ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.

1986: Η Νικαράγουα καταρρίπτει αμερικανικό αεροπλάνο, σκοτώνοντας δύο και αιχμαλωτίζοντας έναν πράκτορα της CIA, ο οποίος ομολογεί ότι οργάνωνε πτήσεις ανεφοδιασμού των ανταρτών Κόντρας.

1993: Στη Ρωσία, 142 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, είναι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Κοινοβουλίου από τον Στρατό.

1994: Δημιουργείται στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας το χημικό στοιχείο 110, το οποίο αργότερα θα ονομαστεί Νταρμστάντιο προς τιμήν της πόλης.

1995: Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Αθήνα και Σκόπια στη Νέα Υόρκη.

1995: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο Μεξικό σκοτώνει δεκάδες και τραυματίζει εκατοντάδες ανθρώπους.

1996: Σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάφο γίνεται αισθητός σε Κύπρο, Κρήτη και Δωδεκάνησα, με απολογισμό δύο νεκρούς και 50 τραυματίες.

2002: Η αρμόδια επιτροπή ανακοινώνει ότι η Κύπρος, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Ουγγαρία πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βουλγαρία και Ρουμανία παραπέμπονται για το 2007. Δεν ορίζεται ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

2004: Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, με σωρεία προβλημάτων. Πρόεδρος θα εκλεγεί ο Χαμίντ Καρζάι.

2005: Σε επίσημη ανακοίνωση της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Κίνας, αναφέρεται ότι το Έβερεστ είναι 3,7 μέτρα χαμηλότερα από ό,τι γνωρίζουμε.

2006: H Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

2006: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιλέγει τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Μπαν Κι-Μουν, ως μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του γ.γ. του Οργανισμού για το διάστημα 2007-11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου