Ο «χώρος» για την χώρα-- Πρωτοβουλία για τη Διεύρυνση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς

1. Το στοίχημα της ιδεολογικής, πολιτικής και κυβερνητικής ηγεμονίας για την τύχη της Ελλάδας βρίσκεται ήδη σε νέα εποχή και κρίνεται σε νέες συνθήκες.

2. Η κοινωνική συμμαχία της μεγάλης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης που είχε διαμορφωθεί στη μεταπολιτευτική περίοδο «ράγισε» στη διάρκεια της χρεοκοπίας υπό το βάρος της οικονομικής και πολιτικής κρίσης και του αναδυόμενου λαϊκισμού.

 

 

3. Το ζητούμενο σήμερα είναι να συγκροτηθεί πάλι μια κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική πλειοψηφία που θα διεκδικήσει τα βασικά προτάγματα της Ευρωπαϊκής  και της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας: εθνική ανασυγκρότηση, ευρωπαϊκή ενοποίηση, ορθολογισμός, ρεαλισμός, δίκαιη ανάπτυξη, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνικό κράτος, ασφάλεια με ελευθερία, αναδιανεμητικές πολιτικές. 

4. Για όλα αυτά, ο χώρος του «πολιτικού Κέντρου» πρέπει να ενεργοποιήσει ξανά τη διαδικασία θετικού προσδιορισμού της ταυτότητάς του, τη διεκδίκηση του δικού του πολιτικού στίγματος, αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής του.

5. Στην ουσία, πρόκειται για μια ενεργή και συνεχή διαδικασία μετασχηματισμού της σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, στο χώρο της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Ο «χώρος» αυτός πρέπει αφενός μεν να αποκαταστήσει το δημοκρατικό «μεταπολιτευτικό κεκτημένο», αφετέρου δε να συλλάβει και να σχεδιάσει το πνεύμα της νέας εποχής με έμφαση στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη,  στην οικολογία, στα δικαιώματα, στον ψηφιακό πολιτισμό, στις νέες αποτελεσματικές συνθέσεις ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

6. Οι συνθέσεις αυτές όμως δεν μπορούν να οδηγούν σε ουδέτερους «μέσους όρους», στη στασιμότητα του περίφημου «ούτε-ούτε» και στο άλλοθι της «αυτονομίας» της απομόνωσης, αλλά σε στρατηγικού και προγραμματικού χαρακτήρα δεσμεύσεις.

7. Οι δεσμεύσεις μας αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας, με πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο. Γι’ αυτό απορρίπτουμε  το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος» της ΝΔ και γι’ αυτό απορρίπτουμε την επαναφορά της καταστροφικής και χαοτικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όπως επίσης, γι’ αυτό απορρίπτουμε τον ετεροπροσδιορισμό  ή την λεηλασία  της δημοκρατικής παράταξης και διεκδικούμε την δυναμική επαναφορά της .

8. Διεκδικούμε να είμαστε εμείς ρυθμιστές των εξελίξεων. Για να είμαστε όμως ρυθμιστές των εξελίξεων, θέλουμε δύναμη από όλες και όλους τους πολίτες που πίστεψαν και πιστεύουν ότι η χώρα έχει ανάγκη τον «χώρο». Ο «χώρος» αυτός είναι ο κόσμος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ  και οι πολίτες που για διάφορους λόγους αποστασιοποιήθηκαν από αυτό αλλά πιστεύουν στην αναγκαιότητα της παράταξης για το μέλλον, ο κόσμος που στήριξε την κίνηση των «58», ο κόσμος που εμπιστεύτηκε το ΠΟΤΑΜΙ, τη ΔΗΜΑΡ και αυτός που εμπνέεται από την Ανανεωτική Αριστερά,  ο κόσμος που είδε στην ΕΛΙΑ, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής την ελπίδα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Είναι επίσης ο κόσμος των «ανένταχτων δημοκρατών», των οικολόγων, των προοδευτικών αλλά και των φιλελεύθερων, που δεν θέλουν - πια - να βλέπουν το «βαθύ μπλε» της κυβέρνησης, και διαπιστώνουν ότι το άλλοθι της «στροφής της κυβέρνησης στο κέντρο» ήταν ένα σύνθημα που αρχίζει να ξεθωριάζει και όχι πολιτική επιλογή.

9. Από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του, θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συγκροτήσει τον πόλο των Σοσιαλδημοκρατικών και κεντρώων δυνάμεων που έχει ανάγκη σήμερα το πολιτικό σύστημα και η χώρα. Μαζί με τις εσωκομματικές εκλογές όμως, και ενόψει των εθνικών εκλογών απαιτείται μια αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης με νέες συσπειρώσεις, σε νέα σχέδια για νέες κυβερνητικές ευθύνες. Κυρίως με νέα στρατηγική ανάκτησης του μεγάλου χώρου του  Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, του χώρου της δημοκρατικής παράταξης.

10. Στον αγώνα αυτό, δηλώνουμε όλες παρούσες και όλοι παρόντες. Μαζί με ολόκληρη τη δυναμική κοινωνία των πολιτών, που εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον χώρο για το μέλλον της χώρας.    

 Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σιακαντάρης, Κώστας Κούρκουλος, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου, Γαβριήλ Λαμπάτος, Κώστας Μποτόπουλος, Γιάννης Μεϊμάρογλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου