Κακοκαιρία: Η «Αθηνά» φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, καθώς από χθες το βράδυ ένα σύστημα που φέρνει βροχές και καταιγίδες επηρεάζει τις περιοχές από τα δυτικά προς το κέντρο της χώρας.

kakokairia-i-athina-fernei-ischyres-vroches-kai-kataigides-poy-tha-einai-entona-ta-fainomena-561527971

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, καθώς από χθες το βράδυ ένα σύστημα που φέρνει βροχές και καταιγίδες επηρεάζει τις περιοχές από τα δυτικά προς το κέντρο της χώρας. Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου, που ονομάστηκε «Αθηνά» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εισέρχεται στη χώρα από το Ιόνιο, όπου στο βόρειο τμήμα του υπήρχε πρόβλεψη για χαλαζοπτώσεις. Στη συνέχεια η κακοκαιρία συνεχίζει με κατεύθυνση προς τα παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας και τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το βράδυ χθες και από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με συνοδεία ισχυρών ανέμων και πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις. Σήμερα Πέμπτη, μάλιστα, υπάρχει πρόγνωση για ισχυρούς νότιους-νοτιοανατολικούς ανέμους με ένταση 6 με 8 μποφόρ στα δυτικά, πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου/meteo.gr, σήμερα τα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και τη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια. Στις περιοχές αυτές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.

Σήμερα στην Αττική, με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ, θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν. Η θερμοκρασία από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες μέρες θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα θερμοκρασίας, με την πρόγνωση του Αστεροσκοπείου να αναφέρει βροχερό καιρό και πιθανές καταιγίδες στην Αθήνα από το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα το πρωί.

Ενδιαφέρον είναι πως με την «Αθηνά» ξεκινάει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τη συνεργασία της με τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε Κύπρο και Ισραήλ για την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων, που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET), που αποτελείται από 31 μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου