Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναδεικνύει τη συμμετοχή των Επτανησίων στην ιστορικής σημασίας ναυμαχία του Lepanto (1571 μ.Χ.)

  

Μετά τη Ναύπακτο, επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα σήμερα  Δευτέρα 11 Οκτωβρίου

Ø Στο πλαίσιο των -επί κερκυραϊκού εδάφους- εορταστικών εκδηλώσεων για τη λαμπρή νίκη των Χριστιανικών Δυτικών Δυνάμεων έναντι των Οθωμανών, στις Εχινάδες Νήσους της Κεφαλονιάς, πριν από 450 χρόνια, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τη ναυμαχία του Lepanto, το οποίο αποτελεί ειδική παραγωγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και στη συνέχεια θα διατεθεί σε σχολεία, Δήμους και φορείς

 

Ø Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: «Τιμάμε τους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως Ακρίτες του Δυτικού κόσμου και παράλληλα τονίζουμε τη σημασία της Ναυμαχίας για την ιστορική μοίρα των Επτανήσων, καθώς απετράπησαν οι Οθωμανοί»

 

 

 

 

Την ανάδειξη -για πρώτη φορά στην πραγματική διάστασή της- της συμμετοχής των Επτανησίων στην ιστορικής σημασίας ναυμαχία του Lepanto (1571 μ.Χ.) προωθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων γιορτάζοντας φέτος για πρώτη φορά με επίσημες εκδηλώσεις τη συμπλήρωση των 450 χρόνων από τη λαμπρή νίκη των Χριστιανικών Δυτικών Δυνάμεων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη ναυμαχία που έλαβε χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στις Εχινάδες Νήσους της Κεφαλονιάς.

 

Η προώθηση και προβολή της σημαντικής συμμετοχής των κατοίκων των Ιονίων Νήσων στην εν λόγω ναυμαχία, η οποία έλαβε χώρα στις Εχινάδες Νήσους της Κεφαλονιάς, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

 

«Τιμάμε τους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως Ακρίτες του Δυτικού κόσμου και παράλληλα τονίζουμε τη σημασία της Ναυμαχίας για την ιστορική μοίρα των Επτανήσων, καθώς απετράπησαν οι Οθωμανοί», τονίζει χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

 

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, στην Κέρκυρα, θα υπάρχει εκπροσώπηση της κυβέρνησης, όπως και εκπροσώπηση ξένων χωρών, ενώ πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού θα κατευθυνθεί στην Κέρκυρα, σε συνέχεια των εκδηλώσεων που θα έχουν προηγηθεί στη Ναύπακτο, έχοντας πρώτα περάσει και απονείμει φόρο τιμής από την θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων Νήσων.

 

Στο πλαίσιο των -επί κερκυραϊκού εδάφους- εορταστικών εκδηλώσεων για τη λαμπρή νίκη των Χριστιανικών Δυτικών Δυνάμεων έναντι των Οθωμανών και την αποφυγή του τουρκικού επεκτατισμού στα Επτάνησα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τη ναυμαχία του Lepanto, με τίτλο: «1571 - Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η μεγαλωτάτη βιτόρια των Χριστιανών στο Ιόνιο», το οποίο αποτελεί ειδική παραγωγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και στη συνέχεια θα διατεθεί σε σχολεία, Δήμους και φορείς.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, έχει ως εξής:

 

11.00:  Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό

- Χαιρετισμός Μητροπολίτου (από εκπρόσωπό του), μετά το πέρας της δοξολογίας

- Πανηγυρικός της Ημέρας, από τον κ. Σπυρίδωνα Γαούτση, Γραμματέα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και Επίτιμο Πρόξενο της Μάλτας με θέμα: «Κερκυραϊκά Αποτυπώματα στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

 

11.30:  Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο Ντόβα και από τον Μητροπολίτη Καθολικών Κερκύρας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου κ. Γεώργιο Αλτουβά

- Κατάθεση στεφάνων από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τις Αντιπροσωπείες συμμετεχόντων χωρών

- Τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

- Πέρας Τελετής

 

12.00:  Επίσκεψη Αντιπροσωπειών συμμετεχόντων χωρών στην Πλατεία Annunziata (μνημείο Καθολικής Εκκλησίας)

 

13.00-15.00:  Επίσκεψη Αντιπροσωπειών συμμετεχόντων χωρών στο Πολεμικό Πλοίο (ανάλογα των συνθηκών covid-19)

 

18.00:  Εκδήλωση στην Ιόνιο Ακαδημία

- Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ειδική παραγωγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με θέμα: «1571 - Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η μεγαλωτάτη βιτόρια των Χριστιανών στο Ιόνιο»

- Συμμετοχή της χορωδίας «San Giacomo»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου