«Ψηφίδες από τον Αγώνα του 1821» από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου --- Σπουδαίο Λεύκωμα για τα 200 Χρόνια

«Ψηφίδες από τον Αγώνα του 1821» είναι ο τίτλος του Λευκώματος που ετοιμάζει πυρετωδώς να εκδώσει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου, η οποία εδρεύει στην Πάτρα και έχει πρόεδρο τον διακεκριμένο  έγκριτο δικηγόρο και πολυγραφότατο συγγραφέα και ιστορικό Χρήστο Μούλια.

Το Λεύκωμα θα έχει την μορφή έγχρωμου τόμου 400 σελίδων που θα περιλαμβάνει είκοσι περίπου τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο  ισάριθμα  θέματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821,  διανθισμένα με 100 φωτογραφίες, ώστε να αποτελέσει    ένα μοναδικό στο είδος του σύνθετο  συγγραφικό έργο, με το οποίο η  Εταιρεία θα βάλει τη δική της σφραγίδα τιμής και συμμετοχής στην μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων. 

Το Λεύκωμα αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του Νοεμβρίου, σε 1000 αντίτυπα και η παρουσίασή του θα γίνει στα τέλη του μηνός  ενδεχομένως  στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων.

Ο κ. Χρ. Μούλιας  θεωρεί  ότι πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία  που υπηρετήθηκε κατά τον καλλίτερο τρόπο,

ενώ επισημαίνεται ότι όλοι οι συντελεστές συμμετέχουν ανιδιοτελώς.

Μερικά από τα επί μέρους θέματα  που θα καλύπτουν οι περιεχόμενες Μελέτες θα είναι Η Γαλλική Πολιτική απέναντι στην Ελλάδα ( από τον  Χρ. Μούλια) , οι θυσίες του Κλήρου (από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο), το όπλα του Αγώνα (από τους Θ. Κωτσάκη και Τρ. Τριανταφυλλόπουλο), ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, το Ιστορικό Λάβαρο, τα συμβάντα στην  ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοποδαρίτισσας  , η άγνωστη κατασκοπευτική ενέργεια στην Πάτρα των Οδυσσέα Ανδρούτσου και Μακρυγιάννη, τα κρυφά σχολειά της περιοχής  καθώς και παρουσίαση της Εταιρείας και του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου της, που στεγάζεται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης , 6ος όροφος).

Η έκδοση του Λευκώματος υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων και τον ΟΛΠΑ.

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

πηγή : kirix.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου