Σε απροσδόκητη περιπέτεια εξελίχθηκε, τελικά, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να εκδώσει και από την πλευρά της, επετειακό Λεύκωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση υπό τον τίτλο: «ΜΝΗΜΕΣ 1821 - Δυτική Ελλάδα - Η Γη της Φλόγας»
Εδώ ταιριάζει το «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη» αφού οι αντιδράσεις για κάποια από τα περιεχόμενα ήταν έντονες κυρίως από την πλευρά των Καλαβρύτων που ξεσηκώθηκαν και με το δίκιο τους. Και όπου τη δύσκολη αποστολή κατευνασμού ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Ανδρέας Φίλιας. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από άλλες περιοχές όπως το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.
Γι’ αυτό και την τελευταία στιγμή ανεβλήθη η πανηγυρική παρουσίαση, που είχε προγραμματιστεί για την τήν Πέμπτη 21 του περασμένου Οκτωβρίου στην Achaia Clauss.
Προφανώς το θέμα των ιστορικών αφηγημάτων του Λευκώματος δεν αντιμετωπίστηκε, εξ αρχής, με την δέουσα σχολαστικότητα και προσοχή. Ετσι σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου αλλά και την σχετική χαλαρότητα όσο αφορά ευαίσθητες λεπτομέρειες των περιεχομένων φθάσαμε στα γνωστά αποτελέσματα και τις αναταράξεις.
Σύμφωνα με το kalavrytanews.com «..Αυτό που είναι άμεσα αντιληπτό είναι ότι απουσιάζει παντελώς το ΛΑΒΑΡΟ της Αγίας Λαύρας, ακόμα και αλλά και οι αναφορές στα γεγονότα των Καλαβρύτων, που έδωσαν την έναρξη της Επανάστασης σε δύο μονόστηλα κάνοντας λόγο για τέλεση δοξολογίας από τον Γερμανό και όχι ορκωμοσία των αγωνιστών. Αγνοεί δε σε αντίθεση με πολλές άλλες περιοχές, τα προεπαναστατικά γεγονότα όπως αυτό της Χελονωσπηλιάς, της Τουρλάδας, του Λειβαρτζίου... Στο δε χρονολόγιο των γεγονότων δεν γίνεται κανένας λόγος για έναρξη και Αγία Λαύρα... Φυσικά απουσιάζει ακόμα και σαν φωτογραφία η Μονή της Αγίας Λαύρας σε αντίθεση με άλλα μοναστήρια που προβάλλονται δέοντος…»
Αλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι διαφωνίες και διάσταση απόψεων, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από έγκυρη πηγή, είχαν εκδηλωθεί ευθύς εξ αρχής και μεταξύ της 8μελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής, με συνέπεια τουλάχιστον τα μισά από τα μέλη της να διαχωρίσουν τη θέση τους διατυπώνοντας επιφυλάξεις για τους χειρισμούς και να αποστασιοποιηθούν μη συμπράττοντας στην προσπάθεια.
Όπως αποδείχθηκε τελικά η έκδοση του Λευκώματος κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν, πολύ περισσότερο που έχει αναλάβει την ευθύνη του δημόσιος φορέας και γι’ αυτό θα έπρεπε να επιδειχθεί περισσότερη προσοχή και συλλογικό πνεύμα, πέρα και πάνω από τυχόν προσωπικές απόψεις για ορισμένα αμφιλεγόμενα ιστορικά θέματα ( που κατά τα λοιπά είναι σεβαστές αλλά μόνο σε ατομικό επιστημονικό επίπεδο ).
Στο δια ταύτα εκτός από το πλήγμα που δυστυχώς υπέστη η Περιφέρεια η οποία εκτέθηκε, καθώς οι αστοχίες ξέφυγαν και δεν εκτιμήθηκαν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις, υπήρξε αναπόφευκτα και καθυστέρηση στην όλη διαδικασία της προετοιμασίας και έκδοσης.
Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συμπλήρωση με φωτογραφίες και η μετάφραση των διορθωτικών αλλαγών στα κείμενα όπως συμφωνήθηκαν με τον Δήμο Καλαβρύτων, καθώς το Λεύκωμα είναι δίγλωσσο ( Ελληνικά- Αγγλικά ) ώστε να εκτυπωθεί το συντομότερο, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα νέα ημερομηνία παρουσίασης. Ολα όμως πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στον Δεκέμβριο. Επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια φάση ήταν από τεχνικής πλευράς η προετοιμασία της έκδοσης όταν προέκυψε το πρόβλημα και πόση ήταν η οικονομική ζημιά, αν υπήρξε τέτοια, ενώ το όλο κόστος αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα κυμανθεί περί τα 44.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι συγγραφείς του Λευκώματος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Δελλής και ο Ιστορικός της Εκπαίδευσης και Επίκουρος καθηγητής "Πολιτικής Ιστορίας" της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Νίκος Τόμπρος ενώ την γνωμοδοτική επιτροπή αποτελούσαν αρχικά οι Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος και Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Δρ. Αναστασία Κουμούση, Αρχαιολόγος και Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Θεόδωρος Λάμπρος, Ιστορικός και Διαχειριστής του ιστορικού πόρταλ «Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821», Ιωάννης Μόσχος, Αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Χρήστος Μούλιας, Δικηγόρος και Συγγραφέας-Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, Βάνα Μπεντεβή, Φιλόλογος και Ιστορικός, Συγγραφέας, Ερευνήτρια και Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας (Ι.Λ.Ε.Α.), Σήφης Μπουζάκης, Ιστορικός της Εκπαίδευσης και Ομότιμος Καθηγητηςή Πανεπιστημίου Πατρών, Αντώνης Σκιαθάς, Ποιητής και Ιστορικός Ερευνητής, Ροδάνθη - Ρόζα Φλώρου, Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Αθανάσιος Φωτόπουλος, πρώην Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ
Πηγή : http://kirix.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου