Η ΟΙΚΙΠΑ καταγγέλλει ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΦΟΛΟΗΣ

 Διοργανωτές και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδoς αγνόησαν το Φορέα Διαχείρισης

 Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έγραψαν και φέτος οι διοργανωτές του 42ου Ολυμπιακού ράλυ αυτοκινήτων, τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, να μη χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 στο δάσος της Φολόης.

 

Διοργανωτής του αγώνα ήταν το αθλητικό Σωματείο, Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ) και έγινε με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), της Π.Ε.Δ.Δ.Ε (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος), του Δήμου Πύργου και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Ο αγώνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, συμπεριέλαβε και  τη διαδρομή  μέσα στο δάσος της Φολόης. Πέρυσι δεν είχε ζητηθεί καν η γνώμη του Φορέα που είναι υπεύθυνος για το δάσος της Φολόης. Φέτος ο Φορέας γνωμοδότησε και αποφάνθηκε ότι:

 

«Η διεξαγωγή του 42ου Ολυμπιακού ράλλυ, στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2021, και ειδικά όσον αφορά στην Ειδική Διαδρομή της Φολόης, που εμπίπτει σε περιοχή Natura 2000, δεν είναι συμβατή δραστηριότητα με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Προστατευόμενη Περιοχή και προτείνεται να εξεταστεί από τους διοργανωτές εναλλακτική διαδρομή η οποία να βρίσκεται εκτός περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000».

 

Παρότι η γνωμοδότηση του φορέα και η πρότασή του για εναλλακτική διαδρομή εκτός του δικτύου Natura, κοινοποιήθηκε στο Δασαρχείο Πύργου, την Αστυνομία αλλά και στους διοργανωτές (ΑΟΛΑΠ) ο αγώνας έγινε κανονικά και σε ανακοίνωση των διοργανωτών τονίζεται προκλητικότατα πως  «…δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το 42ο Ολυμπιακό Ράλλυ η πανέμορφη ειδική διαδρομή της Φολόης, μήκους 13,01 km που θα διεξαχθεί δύο φορές».

Η ΟΙΚΙΠΑ καταγγέλλει τόσο τους διοργανωτές όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδoς που ήταν συνδιοργανωτής, που αγνόησαν τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης και κουρέλιασανγια μια ακόμα φορά την περιβαλλοντική προστασία του δάσους της Φολόης, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης του ν. Ηλείας.

Η δραστηριότητα αυτή δεν συνάδει με προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου Natura και για το λόγο αυτό η ΟΙΚΙΠΑ θα προσφύγει σε Ευρωπαϊκά όργανα για την επιβολή της νομιμότητας και την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου