Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: Αντίδραση ανησυχίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία και του σεβασμού του συμβόλου τους Αντρέϊ Ζαχάρωφ

 Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας να “διαλύσει” την πιο γνωστή Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην χώρα, το Memorial International, της οποίας συνιδρυτής ήταν η χήρα του Αντρέϊ  Ζαχάρωφ, συμβόλου της ελευθερίας της έκφρασης και της αποκάλυψης της καταπίεσης του ολοκληρωτικού καθεστώτος.


“Το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αποδίδει σε αγωνιστές και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρει το όνομα Βραβείο Ζαχάρωφ” δηλώνει η Περιφερειάρχης και συμπληρώνει “ως Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσωπικά επιμελήθηκα για την διάσωση της ηθικής κληρονομιάς του Αντρέϊ Ζαχάρωφ. Τον Δεκέμβριο του 2017 μετέβηκα στην Μόσχα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Hans-Gert Pöttering, συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιο για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Miguel Martinez Martinez και υπηρεσιακούς παράγοντες για την συνεργασία με τα αρμόδια Ιδρύματα για την συντήρηση του αρχείου Ζαχάρωφ με την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μια πράξη συμβολική και ουσιαστική για την διάσωση της ηθικής και δημοκρατικής κληρονομιάς του μεγάλου επιστήμονα αντιφρονούντα στον ολοκληρωτισμό, τιμημένου με το βραβείο Νόμπελ.

Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να αντιδράσει στο επικίνδυνο για την ελευθερία μήνυμα που έρχεται από την Μόσχα”

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου