Τα αποτελέσματα του έργου της ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού της Αχάια Κλάους παρουσίασε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της στην Πάτρα, στη Βίλλα Φέγγου.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου αναφέρθηκε στη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση του έργου, το οποίο εντάσσεται στους ιδρυτικούς σκοπούς της Εταιρείας που έχουν να κάνουν με τη διάσωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη στιγμών από την ιστορία της πόλης, στοχεύοντας και στην ίδρυση ενός Μουσείου Πόλης στην Πάτρα. Παράλληλα τόνισε τη διάθεση της εταιρείας σαν αξιόπιστος συλλογικός φορέας, να δώσει ένα παράδειγμα, και λόγω του κοινωνικής του εγγύτητας, σε κατόχους αρχειακού υλικού σχετικού με την Αχαΐα, το οποίο η Εταιρεία μπορεί να το καταγράψει, να συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξή του ή όποτε καθίσταται δυνατό να το ψηφιοποιήσει μέσα από τη σύναψη ευρύτερων συνεργασιών.
Εκ μέρους της Οινοποιίας Αχάια Κλάους ο κ. Περικλής Μπαλτάς ευχαρίστησε την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών και τον Πρόεδρό της για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ψηφιοποίηση έστω και μέρους του αρχειακού της υλικού και δήλωσε ότι αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν και οι ίδιοι πρόσθετα στοιχεία, αλλά και το έναυσμα για μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια.
Την παρουσίαση του έργου έκανε ο κ. Σπύρος Αγοργιανίτης, υπεύθυνος της εταιρείας “RealiscapeTyporama” που είχε αναλάβει την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού που περιλαμβάνει το σύνολο των περιοδικών της Αχαΐα Κλάους, τις ετικέτες των κρασιών, έγγραφα, βιβλία, σχέδια και φωτογραφίες, τα οποία, ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν με όλες τις σύγχρονες τεχνικές και επιστημονικές προδιαγραφές, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι, με εύληπτο και λειτουργικό τρόπο, διαθέσιμο τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στους ερευνητές που θα αναζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία. Η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό έχει τον τίτλο «Η φωνή του Γουσταύου» και λειτουργεί με τρόπο που να καθιστά εφικτή τη διάδρασή της με αντίστοιχες πλατφόρμες ψηφιοποιημένων πολιτιστικών αρχείων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η «Φωνή του Γουσταύου», ελεύθερης πρόσβασης, είναι διαθέσιμηστη νέα ιστοσελίδα της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://achaiastudiessociety.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου