Τι περιμένουμε τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου 2022

 

Τα προγραμματισμένα γεγονότα και εκδηλώσεις στη σκιά των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Επιμέλεια συλλογής πληροφοριών και σχολιασμός : ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Φορτωμένοι με εξελίξεις σε πολλά  και σημαντικά θέματα θα είναι οι πρώτοι μήνες του 2022 για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα ενώ τα πάντα θα επιρρεάζονται, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό , από την δυναμική της πανδημίας.

Συνοπτικά η εικόνα  Όσων αναμένονται :

ΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ : Εναρξη εργασιών για κατασκευή της  νέας ε. ο. Πατρών- Πύργου ( Ιανουάριος) και υλοποίηση των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ : Δημοπράτηση  σιδηροδρομικού έργου στο τμήμα Ρίον –Λιμάνι Πάτρας από την ΕΡΓΟΣΕ ( 14 Ιανουαρίου ) με μερική υπογειοποίηση

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ : Ενδεχόμενος απόπλους  του Queen of the Oceans, ελλιμενισμένου, στις βόρειες προβλήτες του λιμένος της Πάτρας, από τον Ιούλιο του 2020 ( Ιανουάριος )

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ : Εναρξη ισχύος νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Εναρξη προβολής της Δυτικής Ελλάδος ως «Ολυμπιακή γή» και συμμετοχή και στην  διεθνή  τουριστική έκθεση του Ντουμπάϊ (Μάρτιος)

ΚΤΙΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ : Oλοκλήρωση  επισκευής – συντήρησης της εξωτερικής όψης του δημοτικού μεγάρου της Πάτρας ( Ιανουάριος)

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ : Δημοπράτηση του έργου  μετατροπής του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος σε εκθεσιακό –μουσειακό χώρο  ( Φεβρουάριος )

ΝΕΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΑΤΡΑΣ : Εφαρμογή του νέου σχεδίου, με πεζοδρομήσεις ( Μαιζώνος, Παντοκράτορος, Σισίνη, Κανάρη, Τριών Ναυάρχων, Υψηλάντου από Μαρκάτο έως Παντανάσσης) και αντιδρομήσεις ( Κανακάρη, Ζαϊμη,  Αράτου, Κορίνθου, Κωνσταντινουπόλεως )

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Υλοποίηση επόμενου σταδίου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, με σύνταξη οριστικής μελέτης με βάση την προκριθείσα πρόταση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ( Απρίλιος – Μάϊος)

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ : Ολοκλήρωση της παραλιακής  χάραξης το αργότερο μέχρι το Πάσχα ( Μάϊος).

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ : Συνέχιση αναπλάσεων στην Ανω Πόλη, που είναι ήδη σε εξέλιξη  και με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2023 )

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ : Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου δίνει τον επόμενο και πρώτο της αγώνα  μέσα στον νέο χρόνο η ομάδα στην Αρτα με αντίπαλο την τοπική Αναγέννηση, για την Γ’ Κατηγορία. Στο μεταξύ πιθανότατα μέχρι τότε θα κάνει μια ακόμα μεταγραφική κίνηση ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το δυναμικό της, έχοντας σταθερά στόχο την πρώτη θέση τη μόνη που οδηγεί στα μπαράζ μαζί με τις πρώτες των άλλων Ομίλων για άνοδο μιας  από όλες στην Σούπερ Λίνγκ-2.

ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ : Με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλιο προγραμματίζεται, από την ανάδοχο εταιρία, η έναρξη δρομολογίων από την Πάτρα προς τα νησιά του Ιονίου, εκτός απροόπτου νέου διδικαστικού κωλύματος.

ΛΕΥΚΩΜΑ «ΜΝΗΜΕΣ 1821 - Δυτική Ελλάδα - Η Γη της Φλόγας»:  Μετά τα γνωστά προβλήματα και τις αντιδράσεις σχετικά με ορισμένα κείμενα και την ανάγκη διορθώσεων και επαναδιατυπώσεων  που προέκυψαν αναμένεται η ολοκλήρωση της εκτύπωσης, τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, του επετειακού Λεύκωματος που ετοιμάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τα 200 Χρόνια από το 1821, και Η προετοιμασία για την ( καθυστερημένη πλέον ) παρουσίασή του τέλη Ιανουαρίου όπως εκτιμάται, μαζί με το ομότιτλο ντοκυμαντέρ, που ελπίζεται να ολοκληρωθεί και αυτό άμεσα .Η παρουσίαση θα γίνει σε συνδυασμό  με αυτή του Ψηφιακού Πάρκου της Περιφέρειας.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: Σε κρίσιμη καμπή θα βρεθεί  η διαδικασία υλοποίησης του πολυσυζητημένου έργου, καθώς μετά την εξασφάλιση επενδυτή θα πρέπει να συμφωνηθεί και υπεύθυνος φορέας που θα αναλάβει την διαχείριση του μάνατζμεντ ( Ιανουάριος- Φεβρουάριος).Οι συζητήσεις για το αυτοκινητοδρόμιο έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας ’80 και ο σχετικός φάκελος έχει περάσει από πολλές φάσεις. Απομένει να φανεί αν το 2022 θα αποδειχθεί καθοριστικό.

ΑΧΑΙΚΉ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : Μετά την απόρριψη (από  το Συμβούλιο Εφετών) των 16εφέσεων κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 83 άτομα (διοικήσεις, υπάλληλοι και πελάτες) για την πολύκροτη υπόθεση,  οι θιγόμενοι είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν στο τελευταίο ένδικο μέσο πριν το ακροατήριο, δηλαδή την υποβολή αίτησης αναίρεσης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχοντας και ως δεδικασμένο  παράδειγμα την υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Μυτιλήνης, όπου κατηγορούμενοι έπραξαν το ίδιο, επικαλέστηκαν τα ίδια επιχειρήματα, και κατάφεραν να απορριφθεί το παραπεμπτικό βούλευμα.

 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ : Η περίοδος του Πατρινού Καρναβαλιού πλησιάζει ενώ το κλίμα είναι βαρύ εξ αιτίας του κορωνοϊού και στη σκιά της αβεβαιότητας που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας. Η τελετή έναρξης είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 22 Ιανουαρίου αλλά κανείς δεν είναι σε σε θέση να διασφαλίσει  τι θα μπορέσει να γίνει από όσα προγραμματίζονται. Στο μεταξύ το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης ενέκρινε το σχέδιο προγράμματος εκδηλώσεων αλλά κα το πλαίσιο χρηματοδότησης χωρίς να γνωρίζει τι και πώς θα πραγματοποιηθεί αφού όλα σε επίπεδο μέτρων και απαγορεύσεων είναι ρευστά.

 

ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ : Το ΣΕΑΔΕ  ( Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη ) με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη  Φωκίωνα Ζαιμη διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τις επιχειρήσεις που βοήθησαν τους πληγέντες από τις φωτιές το προηγούμενο καλοκαίρι στο Νομό Ηλείας. Η εκδήλωση θα γίνει 12 Ιανουαρίου ημέρα Τετάρτη ώρα 14.00 ενώ θα παρευρεθεί και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης. Η εκδήλωση θα γίνει στο περιφερειακό Συμβούλιο.

 ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : Πιθανή είναι η κάθοδος στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου του 2022 στην Πάτρα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού υποδομών Κωνσταντίνου Καραμανλή προκειμένου να «εγκαινιάσουν» την έναρξη των εργασιών για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος.

Η εξέλιξη αυτή θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες .Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, το πρώτο δίμηνο του 2022, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να χειριστεί -ουσιαστικά και επικοινωνιακά- την εκκίνηση δύο σημαντικών έργων υποδομής, όπως είναι η έναρξη της ενιαίας κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου και του τελευταίου τμήματος της σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής Ρίο – νέο λιμάνι Πάτρας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ  : Η ημερομηνία του 4ου ετήσιου πάρτυ του Πατρινού Καρναβαλιού (4th Annual Patra's Carnival Party) μεταφέρεται για την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, ξανά στην αίθουσα του Melrose Penthouse. Παρότι η Νέα Υόρκη δεν απαγορεύει ή περιορίζει τις μαζικές εκδηλώσεις - και εκ των φαινομένων μάλλον δεν πρόκειται να το κάνει – επελέγη  , για πρακτικούς λόγους και την ασφάλεια όλων, η  τροποποίηση του προγράμματος. Η πολυμελής καρναβαλική  αποστολή από την Πάτρα θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ : Λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού το συνέδριο που επρόκειτο να γίνει 3-5 Δεκεμβρίου 2021 μετατέθηκε  για το πρώτο τρίμηνο του 2022

 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ : Ως προς τον σχεδιασμό για τους ενδιάμεσους σταθμούς, η εξόρμηση εγγραφής νέων μελών και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν, στις 15 Ιανουαρίου. Ακολούθως, από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές των αντιπροσώπων, για να ακολουθήσει το 3ο Συνέδριο στις 24-27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου