Ζωντανεύοντας την Πάτρα στα 60’ς

 Ενα μικρό καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο

 Για όσους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Πάτρα,  κυρίως το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ένα μικρό καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο έρχεται  για να τους πλημμυρίσει νοσταλγία.

Το ημερολόγιο είναι φετινό, του  2022,  αλλά   έχει  ( φωτογραφικό ) θέμα  την καλλίτερη ίσως δεκαετία του προηγούμενου αιώνα , την Πάτρα στα 60’ς.

Το επιλεγμένο  υλικό  προέρχεται από το Αρχείο του Πατρινού  εκπαιδευτικού Γιώργου Παναγιωτόπουλου ο οποίος σημειώνει : 


 

«Η δεκαετία του ’60 για την Πάτρα ήταν πολλά υποσχόμενη μετά από χρόνια πολέμων, καταστροφών και κατοχής.  Αρχισε η πόλη να «χαμογελά» , οι Πατρινοί να δημιουργούν, να προοδεύουν και να διασκεδάζουν.

Τι θα μπορούσε, όμως, να χωρέσει  σ΄ ένα ημερολόγιο αφιερωμένο σε μια ολόκληρη δεκαετία?

Ρινίσματα αναμνήσεων μόνο γι’ αυτούς που την έζησαν και, ίσως μια γλυκιά «γεύση» για τους νεότερους.

Καλή χρονιά με υγεία. Γιώργος Παναγιωτόπουλος»

Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο βλέπουμε εμβληματικές κάρτ-ποστάλ  ( ο φάρος, το λιμάνι, το αρχαίο ωδείο, το κάστρο, πανόραμα ) αλλά και χαρακτηριστικές διαφημίσεις της εποχής ( Μάμος, Κάζα, ΕΛΜΕΣ, Μίσκο, Βέσο, Βοσινάκης, Πειραϊκή –Πατραϊκή κ.α. ) που ξαναζωντανεύουν εκείνα τα χρόνια.

Το ημερολόγιο κυκλοφόρησε σε περιορισμένο τιράζ αντιτύπων, που είναι αριθμημένα  και διατίθενται από τον εκδότη δωρεάν αλλά επιλεκτικά.

Μια πραγματικά αξιόλογη πρωτοβουλία που θα ήταν χρήσιμο να έχει συνέχεια, καθώς υπάρχει  προς αξιοποίηση και άλλο  πλούσιο υλικό που αφορά ιδιαίτερα  την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας  με την Ιταλία αλλά και την Αμερική με τα υπερωκεάνια της εποχής.

Σημείωση : Ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος είχε εκδώσει  και το 2020  ημερολόγιο με θέμα αφίσες από το Πατρινό Καρναβάλι 1960- 1965.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου