ΠΑΤΡΑ : σπιράλ: «Η Λαϊκή Συσπείρωση δικαιούται να εκλέξει Πρόεδρο»

 Διαμαρτυρία για τις δυσλειτουργίες, αλλά σεβασμός στη δημοκρατία

Το σπιράλ συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων από τον Σεπτέμβριο του 2019 και έχει, έκτοτε, αποκομίσει μία θλιβερή εικόνα από τις διαδικασίες, τις συζητήσεις, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και την εν γένει λειτουργία του οργάνου. Ο κορυφαίος θεσμός της πόλης αδυνατεί να επιτελέσει το λόγο ύπαρξής του και η κύρια ευθύνη βαραίνει αυτονόητα τον Πρόεδρό του και την δημοτική αρχή (με πρώτο τον δήμαρχο) που τον επέλεξε, τον στηρίζει και τον καθοδηγεί. 

Μετά τον πρώτο χρόνο της συμμετοχής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτιμήσαμε αρνητικά τη (μη) λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας έναν δεκάλογο παρατηρήσεων. Δυστυχώς όλες οι διαπιστώσεις μας για σοβαρές δυσλειτουργίες εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι σήμερα. Συνοψίζονται, κυρίως, στα εξής:

Η Δημοτική Αρχή δεν «αγαπάει» το θεσμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένο Κανονισμό Λειτουργίας. Υπάρχουν σοβαρά θέματα που δεν έρχονταικαν προς συζήτηση. Εισάγονται διαρκώςψηφίσματα και διεξάγονται συζητήσεις που δεν αφορούν την πόλη. Ο καθαρός χρόνος συζήτησης επίαυτοδιοικητικών θεμάτων είναι στο 20%, το υπόλοιπο αναλώνεται σε θέματα προσωπικά, κομματικά, διαδικαστικά, άσχετα με την Πάτρα. Κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου παρατηρούνται συχνά καθυστερήσεις, απουσίες, μη τήρηση κανόνων. Υπάρχουν αποφάσεις που παράτυπα ο δήμαρχος δεν υλοποιεί. Πολλές συνεδριάσεις δεν είναι δια ζώσης ή ανοικτές, όπως επιβάλλει ο νόμος, η λογική, η δημοκρατία. Το Δημοτικό Συμβούλιο δε λειτουργεί ως «η τοπική Βουλή» αλλά ως η προβολή της Βουλής, τοπικά.

Οι ευθύνες του Προέδρου κ. Μελά σε όλα τα παραπάνω είναι βαρύτατες. Παρ’ όλα αυτά ο νόμος είναι σαφής και η εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και για τη δεύτερη περίοδο της συγκεκριμένης θητείας πρέπει να γίνει μετά από πρόταση της δημοτικής ομάδας της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η εντολή των δημοτών κατά τις τελευταίες εκλογές ήταν ξεκάθαρη και οφείλουμε να την αποδεχτούμε. Εμείς, ως μία παράταξη που σέβεται τη δημοκρατία και τη νομιμότητα αναγνωρίζουμε στη δημοτική αρχή πως έχει το δικαίωμα να προτείνει και να εκλέξει τον Πρόεδρο της επιλογής της.

Δεν θα πάψουμε, βέβαια, να καταγγέλλουμε τις δυσλειτουργίες. Επιζητούμε αλλαγή πλεύσης για την επόμενη διετία και την ελπίζουμε. Ανυπομονούμε, όσο κανείς άλλος, να λάβει τέλος αυτή η επώδυνη για την πόλη δημοτική θητεία. Στις εκλογές του 2023 ευχόμαστε –και δουλεύουμε γι’ αυτό- η Πάτρα να αποκτήσει μια νέα δημοτική αρχή που, εκτός των άλλων, θα σέβεται τους θεσμούς, τους πολίτες και τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου