Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Αικατερίνης του Κρεμλίνου

Αμέσως μετά το διάγγελμα της μίας ώρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη σε μια επιβλητική αίθουσα του Κρεμλίνου και υπέγραψε το διάταγμα της αναγνώρισης των περιοχών του Ντονμπάς.

Οκτώ χρόνια μετά την εισβολή και προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και επιμένοντας στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ  εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μία κίνηση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

O Πούτιν επέμεινε στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ισχυριζόμενος πως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε βασανιστήρια», καθώς στα περί «πραξικοπήματος» το 2014 όταν οι Ουκρανοί έστρεψαν το βλέμμα προς τη Δύση για να ακολουθήσει η σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν.

Επέμεινε πως η Ρωσία κινήθηκε στο δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, και είναι το Κίεβο που αρνήθηκε τη λύση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, διαμηνύοντας πως πλέον το Κίεβο πρέπει να παραιτηθεί από το Ντονμπάς, και αν δεν το πράξει θα ευθύνεται για οποιαδήποτε μελλοντική αιματοχυσία.

Το ιστορικό διάγγελμα του Πούτιν έληξε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς, του Ντονέτσκ ακι του Λουγκάνσκ: «Έπρεπε να λάβω μία άμεση απόφαση. Υπογράφω διάταγμα για την αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό».

Τελετή υπογραφής

Αμέσως μετά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass ο ρώσος πρόεδρος -σε τελετή στο Κρεμλίνο- υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα.

Επίσης, συνήψε με τους ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας. «Συγχαρητήρια» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Πούτιν.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Αικατερίνης του Κρεμλίνου, όπου είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή τη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο Δημοκρατιών.