Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την ανεργία

Οι 147 εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας αποτελούν παρελθόν για το Δήμο σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Ακόμη αναμένεται η απόφαση και για τους 286 εργαζομένους της κοινωφελούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η ανεργία των νέων στη χώρα μας προσέγγισε το 39.1% τον Νοέμβριο του 2021. Η ομάδα 55 ετών και άνω είναι περίπου 265.000 άνεργοι. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι ένα σημαντικό μέρος της κοινωφελούς εργασίας που δυσκολεύεται να βρει θέσεις εργασίας.

 

Η κυβέρνηση παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα, χωρίς να παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για να μειωθεί η ανεργία. Υπενθυμίζουμε, ότι δεν ανανέωσε το πρόγραμμα 5.500 πτυχιούχων ανέργων έως 29 ετών που στελέχωσαν το δημόσιο τομέα, αφού επέλεξε αντί της ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών να ανοίξει χώρο για την είσοδο ιδιωτών όπως στην περίπτωση του ΕΦΚΑ με αφορμή την έκδοση συντάξεων.

Η κοινωνία δεν μπορεί να ελπίζει στην αυτορρύθμιση της αγοράς. Η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, με αξιόλογους μισθούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας είναι αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ οφείλουν, να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Να δώσουν τη δυνατότητα στις νέες ηλικίες αλλά και σε αυτούς που είναι στα πρόθυρα της σύνταξης, εργασία με αξιοπρεπή μισθό.

Ο Δήμος της Πάτρας οφείλει να συζητήσει σε μία ειδική συνεδρίαση το θέμα της ανεργίας διεξοδικά και να δημιουργήσει ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Λογικές στείρες, καταγγελτικές δεν επιλύουν τα προβλήματα, αντίθετα τα οξύνουν.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να φέρουν ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός του Δήμου, η λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, η ενίσχυση και αξιοποίηση των υποδομών του Βιοτεχνικού Πάρκου και της Βιομηχανικής Ζώνης, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την προώθηση καινοτομίας, το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων, η διεκδίκηση μεγάλων γεγονότων Πάτρα όπως η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας για το 2025.

Είδαμε το προηγούμενο διάστημα  προεκλογικές δεσμεύσεις από τη δημοτική αρχή, ότι θα μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας. Μπορεί να έφεραν ψηφαλάκια και να χρησιμοποιήθηκαν για τις πολιτικές σκοπιμότητες και συγκυρίες, αυτό που δεν έφεραν είναι θέσεις εργασίας. Τέλος επισημαίνουμε την ευθύνη της δημοτικής αρχής που ενώ είχε μία ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στο δικαστήριο κρύφτηκε πίσω από τη νομική υπηρεσία, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν....

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου