Μαριούπολη: Πόλη-φάντασμα από τους βομβαρδισμούς

Φρίκη προκαλεί η κατάσταση στη Μαριούπολη. Πτώματα στους δρόμους σκεπασμένα με κουβέρτες, άλλοι θάβονται σε ομαδικούς τάφους, το 80% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή είναι κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Δύο κομμάτια φελιζόλ και τούβλα από τα χαλάσματα ενός σπιτιού καλύπτουν το άψυχο σώμα ενός ανθρώπου.

Οι ασταμάτητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει το μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας σε νεκροταφείο… Ο θάνατος είναι πανταχού παρών στις γειτονιές της πόλης και δεν κάνει διακρίσεις.

Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό και ρεύμα ανάμεσα στις ρωσικές βόμβες και τα χαλάσματα της ζωής τους, μαγειρεύουν σε πρόχειρες κουζίνες.

Μερικά μέτρα μακριά έχουν θάψει τους δικούς τους ανθρώπους στις αυλές και τους ακάλυπτους χώρους καθώς είναι αδύνατο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και της εισβολής να πάνε στο νεκροταφείο στα ανατολικά της πόλης.

Δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies φανερώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το θέατρο της Μαριούπολης (κεντρική φωτογραφία του άρθρου).

Σε ένα βίντεο Τσετσένοι στρατιώτες εμφανίζονται να πυροβολούν κτίριο. Εισβάλουν στο υπόγειο και βγάζουν μικρά παιδιά. Ισχυρίζονται πως βρίσκονται στην Μαριούπολη και σώζουν γυναικόπαιδα από το Τάγμα Αζόφ. Κραδαίνουν τα διακριτικά του Ουκρανικού τάγματος που ισχυρίζονται πως σκότωσαν.

Ο ουκρανικός στρατός περικυκλωμένος πλέον από κάθε πλευρά ανακοίνωσε πως προσωρινά έχει χάσει την έξοδο στην Αζοφική Θάλασσα. Ο διοικητής των δυνάμεων της πόλης έκανε δραματική έκκληση στο Κίεβο για ενισχύσεις.

Όσοι λίγοι κατάφεραν να ξεφύγουν από το ρωσικό σφυροκόπημα φτάνουν μετά από πολλές ώρες επικίνδυνου ταξιδιού στη Ζαπορίζια. Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και ο πόνος της απώλειας υπερνικά την ανακούφιση της φυγής από τον θάνατο.

Μετά από τρεις εβδομάδες αδιάκοπου σφυροκοπήματος η σημαντικότερη εμπορική έξοδος της Ουκρανίας στην Αζοφική έχει μετατραπεί σε πόλη «φάντασμα». Αναλυτές εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνει η δεύτερη μεγάλη ουκρανική πόλη μετά την Χερσώνα, που θα περάσει σε ρωσικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου