Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού οφείλεται η αποτελεσματική αντίσταση του ουκρανικού στρατού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού οφείλεται η αποτελεσματική αντίσταση του ουκρανικού στρατού

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν ότι οι Ρώσοι θα δυσκολεύονταν τόσο να καταλάβουν τη χώρα

Εξαιρετικά επιτυχημένη έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η άμυνα του ουκρανικού στρατού, με τον κορυφαίο στρατιωτικό σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν, στρατηγό Μαρκ Α. Μάιλι, να υποστηρίζει ότι το ισχυρότερο όπλο τους είναι η εξαιρετική γνώση των εδαφών της χώρας τους.

 

Παρά το γεγονός ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας έπεσε στα χέρια των Ρώσων την Τετάρτη, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με ευρηματικότητα και δημιουργικότητα που θα μπορούσε να κρατήσει την άμυνά τους έναντι της Ρωσίας για εβδομάδες ή και μήνες ακόμη, σύμφωνα με άρθρο των Times της Νέας Υόρκης.

«Εξαιρετικές δεξιότητες και θάρρος»

Ο στρατηγός Μάιλι δήλωσε ότι οι τακτικές που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός περιλαμβάνουν τη χρήση φορητών οπλικών συστημάτων για να ταλαιπωρήσουν τους Ρώσους όσο περισσότερο γίνεται. Οι ουκρανοί στρατιώτες, δήλωσε «μάχονται με εξαιρετικές δεξιότητες και θάρρος απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις».

Με την αντίστασή τους στον εισβολέα, μια χώρα-γίγαντα σε σχέση με τη δική τους και δείχνοντας ότι είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για να προστατεύσουν τη χώρα τους, «ο μαχόμενος ουκρανός λαός έχει μετατραπεί στα μάτια και τα αυτιά του πλανήτη», δήλωσε ο στρατηγός Μάιλι.

Τα σχόλια που έκανε ο στρατηγός Μάιλι στους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του για να συναντήσουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ, ήταν τα πρώτα του μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο στρατηγός Μάιλι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες πριν ταξιδέψει στη Στουτγάρδη.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός, που τις τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί με αποστολές στρατιωτικού υλικού από χώρες του ΝΑΤΟ, «αποδίδει καλύτερα και προβάλλει περισσότερη αντίσταση από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι ειδικοί – και σίγουρα περισσότερη από ό,τι προέβλεπαν οι Ρώσοι».

Πληροφορίες από New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου