ΠΑΤΡΑ : «Η Βρεφοδόχος» της ζωής μας δια χειρός Χρήστου Αναστασόπουλου

Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε πρωτοβουλίες με σημείο αναφοράς  τον άνθρωπο λειτουργούν λυτρωτικά και γίνονται κάτι περισσότερο από αναγκαίες.

Μια τέτοια πρωτοβουλία – για όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν -  αποτέλεσε πρόσφατα, στο καφέ due piani της Πάτρας,  η παρουσίαση –συζήτηση, με αφορμή το βιβλίο «Η Βρεφοδόχος» του  Χρήστου Αναστασόπουλου  που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συρτάρι» ( του Π. Αντωνόπουλου)

Πρώτη ευχάριστη έκπληξη ο ίδιος ο συγγραφέας  που είχαμε τη χαρά να ξανασυναντήσουμε.  Με πλούσιο βιογραφικό ( ακολουθεί στη συνέχεια ) και ιδιαίτερους δεσμούς με την Πάτρα καθώς εκτός των άλλων υπήρξε και ο πρώτος τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού την δεκαετία του 1990.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο η σύνθεση του επίλεκτου  πάνελ από την γνωστή φιλόλογο Ηρα Κουρή και την Εφη Αναλυτή, πρόεδρο του, Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών , ως συνδιοργανωτή  φορέα, που συνέβαλαν ώστε να αναδειχθεί η η ανθρώπινη διάσταση του περιεχομένου του βιβλίου σε σχέση και με το πρόσφατο παρελθόν της ιστορίας της Πάτρας.







 

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε : «Γιατί  το σύμπαν είναι  μια μήτρα. Και το δώρο αυτό το έχει κάθε γυναίκα. Κάθε γυναίκα, από βρέφος μέχρι γερόντισσα, κυοφορεί ένα σύμπαν. Ενα σύμπαν που το προσφέρει σε όποιον ή όποια επιθυμεί. Και που έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το αρνηθεί σε όποιον ή όποια επιλέξει. Οι γυναίκες κυοφορούν σύμπαντα γιατί απλά δεν γεννήθηκαν μόνο για αυτές. Γεννήθηκαν για τη συνέχεια».

Τρίτη ευχάριστη έκπληξη, η συμμετοχή της εξαίρετης μουσικού Αμαλίας Αντωνοπούλου που έντυσε μελωδικά την εκδήλωση ξεδιπλώνοντας την εμπειρία και το ταλέντο της  στο πιάνο.

Και για να επανέλθουμε στον συγγραφέα με το  β ι ογ ρ α φ ι κ ό του :

Ο Χρήστος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και  μεγάλωσε στην Πάτρα. Ο πατέρας του, Αθανάσιος Αναστασόπουλος ήταν Παιδίατρος και για αρκετά χρόνια Διευθυντής στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης. Δημοτικό σχολείο πήγε στο Στρούμπειο, Γυμνάσιο  στο Πρότυπο και στο Κλασσικό, αλλά αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο.

Ξεκίνησε να σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών, αλλά μετά το τρίτο έτος σπουδών, τον απορρόφησε το θέατρο. Ξεκίνησε την Οδύσσειά του από το Θέατρο της Κούκλας του Τάκη Σαρρή στην Αθήνα. Στην συνέχεια,  έφυγε στην Γερμανία όπου στο Μπόχουμ έκανε μαθήματα σχετικά με την τέχνη του κουκλοθέατρου και στην Στουτγκάρδη  μαθήματα κλασσικής παντομίμας.

Γυρνώντας το 1990 στην Ελλάδα, έκανε μαθήματα ως εξωτερικός επισκέπτης στο Τμήμα Νηπιαγωγών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα ξεκίνησε τις παραστάσεις κουκλοθέατρου και παντομίμας σε σχολεία.

Συμμετείχε ως ηθοποιός σε τρεις διαφορετικές περιόδους του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επί διεύθυνσης του Νίκου Αρμάου., Γιώργου Κιμούλη και επί διεύθυνσης Λυδίας Κονιόρδου.

Εργάστηκε επίσης ως ηθοποιός στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, και στο Θέατρο Λιθογραφείον. Παράλληλα συνεχίζει τις παραστάσεις του για παιδιά στην Πάτρα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα με έργα που έγραφε ο ίδιος.

Μια γενιά Πατρινόπουλων έχει μεγαλώσει με τις παραστάσεις του που στην εξέλιξή τους διανθίστηκαν με ταχυδακτυλουργική αλλά και ακροβατική, με την συμμετοχή του γιου του Κρίτωνα, ο οποίος και αργότερα ως επαγγελματίας ακροβάτης, εργάστηκε στο Cirque du Soleil, σε περιοδεία στην Αμερική.

Το 2009, με την γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους μετακόμισαν στο Βερολίνο. Συνέχισε να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις αλλά αυτήν την φορά στην γερμανική γλώσσα.

Το 2014, ξεκίνησε η περιπέτεια της γραφής.

Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα  ΕΠΤΑ ΜΙΚΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, ΕΠΤΑ ΜΙΚΡΟΙ ΑΘΛΟΙ, εκδόσεις Πικραμένος ,Πάτρα

Το 2016, εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του  ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, εκδόσεις Φιλύρα, Αθήνα

Το 2018, εκδόθηκε το ιστορικό του μυθιστόρημα  ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ, εκδόσεις Φιλύρα, Αθήνα

Το 2018, μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα γερμανικά  ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ,  με τον τίτλο BEVOR DER BRAND KAM, , Φρανκφούρτη.

Το 2019, συμπεριελήφθη στο συλλογικό τόμο Gefährliche  Ferien  Griechenland, από τις ελβετικές εκδόσεις Diogenes, το διήγημά του ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ

Τα τελευταία οκτώ χρόνια αρθρογραφεί συστηματικά στο tetartopress , στα mikropragmata, στην lifo, κ.α.

Τέλος όπως προαναφέρθηκε υπήρξε ο πρώτος τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού το 1998  επί  αντιδημαρχίας  Πολιτισμού Δημήτρη Πεφάνη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ ΒΡΗΣ

--Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από την εκδήλωση παρουσίασης, η Αμαλία Αντωνοπούλου στο πιάνο και με τον Ανδρέα Καραχάλιο, στέλεχος του Δήμου Πατρέων το 1998 ως τελάλης του Καρναβαλιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου