ΑΠΩΛΕΙΑ / Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος : Μια ζωή εμπειρίες στη θάλασσα

Στις  17 του περασμένου Φεβρουαρίου, έκλεισε ο κύκλος της ζωής του καπετάνιου Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, ενός επίλεκτου Πατρινού με αξιόλογη πορεία κα ιδιαίτερα αγαπητού σε φίλους,  συνεργάτες και όσους είχαν την καλή τύχη να τον γνωρίσουν.

Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος , του Σπύρου και της Αγγελικής, είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1942. Ο πατέρας του είχε γνωστή ταβέρνα  στην  περιοχή Βούδ ( Β. Ρούφου και Ασημάκη Φωτήλα -υπόγειο) ενώ ήταν επίσης παραγωγός περιζήτητου κρασιού, εργασίες στις οποίες ασχολείτο και ο ίδιος  από νεαρή ηλικία.

 Αποφοίτησε  από το Γ’ Γυμνάσιο Αρρένων το 1960 και εισήχθη στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου από την οποία αποφοίτησε με άριστα.

Στη συνέχεια μπάρκαρε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό μέχρι που κατατάχθηκε,  με το βαθμό του Σημαιοφόρου,  στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του τον «σημάδεψαν δύο σημαντικά γεγονότα :

-Ενώ υπηρετούσε στη βάση της Σούδας στις  στίς 2 το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1966, σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο του «Ήράκλειον»  κοντά  στη βραχονησίδα  Φαλκονέρα (οπου χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου 250 επιβάτες ενώ  σώθηκαν μόλις 47 )  και του ανατέθηκε η ευθύνη περισυλλογής ναυαγών κι όσων είχαν χάσει τη ζωή τους από στη θάλασσα .

-και αργότερα, ενώ είχε μετατεθεί στη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου στην Πάτρα, ήταν αξιωματικός Φυλακής όταν ξημερώματα της 21 Απριλίου  1967 ξέσπασε το πραξικόπημα και άκουγε τα τάνξ  να πλησιάζουν για να την καταλάβουν την βάση , μέχρι που έγινε γνωστό ότι και το Ναυτικό συμμετέχει.

Ο Κ.Σ. μετά τη θητεία του, το 1968, προσελήφθη στο πορθμείο Ρίου Αντιρρίου όπου εργάσθηκε ως καπετάνιος ανελλιπώς επί 32 χρόνια σε φέρρυ μπώτ μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2000.

Ο  καπετάνιος όπως τον αποκαλούσαν με τρυφερότητα οι φίλοι του, ήταν παντρεμένος με την Αθηνά Γκλαβά με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σπύρο , βιολόγο σήμερα και τον Ανδρέα  γεωλόγο.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα… Θα τον θυμόμαστε πάντα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου