Ξαφνική συνάντηση με τον Σταύρο Κουμπιά

 

«Αποφεύγετε τους

 “τοξικούς”

 ανθρώπους»

15 ερωτήσεις  για τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

1.  Γενέθλια

22 Απριλίου 1953, Ταύρος

Γεννήθηκε στη Χίο από γονείς καταγόμενους από την Μικρά Ασία.

2.Χρονολογίες - σταθμοί διαδρομής …

Το 1971 εισήχθη , κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, από το οποίο αποφοίτησε το 1976. Στο ίδιο Τμήμα εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή, την οποία περάτωσε το 1982.

Τον Μάϊο του 1983 παντρεύτηκε την Γεωργία Χρυσού και τον Αύγουστο του 1986 γεννήθηκε ο γιος τους Αντώνης.

Από το 1983 έως το 2020 υπηρέτησε, μετά από εκλογή του,  σε όλες τις βαθμίδες του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από το 2020 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Το διάστημα 2001- 2003 ήταν εκλεγμένος Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το διάστημα 2015- 2020  εκλεγμένος Πρόεδρος του ιδίου Τμήματος. Επίσης, το διάστημα 2008-2019 διετέλεσε εκλεγμένος Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Εφαρμογών του Τμήματος αυτού.

Το 2006 εξελέγη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για τετραετή θητεία

3.Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαχείριση κομβικών αλλαγών

-Πάντα οι κομβικές αλλαγές στη ζωή έχουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες. Ταυτόχρονα, διευκολύνεται η διαχείριση τους, αν αντιμετωπισθούν ως νέες ευκαιρίεςμε αισιοδοξία, θάρρος, αυτοπεποίθηση. Σε μια διαδρομή μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο, όπως η δική μου η οποία χαρακτηριζόταν συχνά από αυξημένες ευθύνες, απαιτούνται μεγάλες βιολογικές και πνευματικές  προσπάθειες, ενίοτε εξαντλητικές. Όμως, η ικανοποίηση από την ευκαιρία για προσφορά αντισταθμίζει το όποιο κόστος.

Φυσικά, κάποια στιγμή έρχεται η στιγμή της “αποστρατείας” με την συνταξιοδότηση. Και εδώ, η νέα φάση θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για νέες δημιουργικές δραστηριότητες, παράλληλα με τη συνέχεια του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, όσο αυτό είναι δυνατό.

 

4.Που και γιατί «χάθηκε» τώρα..και

5.Συγκρίνοντας το σήμερα   με το τότε…

Έζησα στην ουσία την περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας, από το 1953 μέχρι σήμερα, μία περίοδο με έντονες εναλλαγές και ανακατατάξεις στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, όπως μακρά περίοδος ειρήνης, έκρηξη της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης και λόγω τούτου ριζικής αλλαγής του τρόπου ζωής, ευμάρεια (ενίοτε επίπλαστη), αλλά και δικτατορία, το δράμα της Κύπρου, χρεοκοπία, κρίση, πανδημία.

Η νεότητα είναι συνήθως μια εποχή αθωότητας, κάτι που στην συνέχεια αλλάζει κάτω από το βάρος των δυσκολιών της ζωής.Παλαιότερα, υπήρχε σχεδόν η βεβαιότητα της προοπτικής μιας καλύτερης ζωής, όμως τελευταία, τουλάχιστον τα χρόνια της σκληρότατης κρίσης  λόγω της παρατεταμένης περιόδου παρακμής, έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, περιθωριοποίησης, διεύρυνσης της φτώχειας και σε ένα ισχυρότατο κύμα μετανάστευσης, ιδιαιτέρως των νέων.Πάντως, οι ελπίδες ανάκαμψης δεν έχουν εκλείψει…

 

6.Μια μεγάλη  εμπειρία …

Η θητεία στην θέση του Πρυτάνεως σε ένα μεγάλο τριτοβάθμιο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία, τόσο για τις ικανοποιήσεις όσο και για τις δυσκολίες και απογοητεύσεις,  τα σωστά και τα λάθη, τα επιτεύγματα και τις χαμένες ευκαιρίες.

7.Η πιο ευχάριστη και νοσταλγική ανάμνηση…

Η γέννηση του γιου μας το 1986 αποτελεί την ευτυχέστερη στιγμή και ανάμνηση της ζωής μας, για μένα και την σύζυγο μου.

8.Η πιο δύσκολη και δυσάρεστη στιγμή …

Το 2013 αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, λόγω και της ισχυρής πίεσης από τις αυξημένες ευθύνες και τις εντάσειςτων προηγουμένων ετών. Είχα την τύχη ευτυχώς να το ξεπεράσω, κερδίζοντας μια “δεύτερη ευκαιρία” στη ζωή και επανεκτιμώντας τα πραγματικά σημαντικά πράγματα και την ανεκτίμητη αξία της υγείας.

9.Αν γινόταν ξεκίνημα  πάλι από την αρχή…

Αν ξανάρχιζα, θα ακολουθούσα και πάλι ένα δρόμο κοντά και δίπλα στους νέους, όσο δύσβατος και να ήταν.

 

10.Ποια η σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Λόγω και της επιστημονικής μου εμπειρίας, η σχέση μου με τα κοινωνικά δίκτυα είναι στενή, παρότι συχνά η άκριτη και αλόγιστη χρήση τους μπορεί να αποδειχθεί πράγματι βλαπτική και ενίοτε επικίνδυνη.

11.Αγαπημένο «μοτο» …

Σημασία έχει το “ταξίδι”, αν γίνεται με ενσυναίσθηση και καθαρή καρδιά, ανεξαρτήτως του κόστους.

12.Μια άποψη για την Πάτρα και την Αχαϊα…

Τα πλεονεκτήματα της Πάτραςείναι πολλά και ιδιαίτερα. Ενδεικτικά, η μεγάλη ιστορία και οικονομική, κοινωνική και πνευματική παράδοση, οι εξαιρετικές φυσικές ομορφιές από τις οποίες περιστοιχίζεται, η γειτνίαση με σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους, το σημαντικότατο λιμάνι ως πύλη της χώρας προς τα δυτικά, τα διεθνώς γνωστά Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα που συνιστούν ένα μοναδικό ακαδημαϊκό ιστό που αποτελεί διαφήμιση της πόλης, ο σημαντικός αριθμός παραγωγικών φορέων έντασης γνώσης με εξαιρετικά αξιόλογα τεχνολογικά αποτελέσματα. Η πόλη έχει ζήσει περιόδους μεγάλης ακμής, αλλά και παρακμής, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι τα καλύτερα έπονται.

Η Αχαϊα είναι ένας ιστορικός τόπος με ισχυρή ιστορική, οικονομική και πνευματική παράδοση και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, αν γίνει εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων της περιοχής, όπως πχ. του σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού, της υπάρχουσας παράδοσης επιχειρηματικής δραστηριότητας, των προοπτικών της ποιοτικής βελτίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας στο  πρωτογενή τομέα, της βελτίωσης της τουριστικής δραστηριότητας, της εκμετάλλευση των καινοτόμων δράσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με τα Ερευνητικά Ιδρύματα.

13.Μια συμβουλή…

Αποφεύγετε τους “τοξικούς” ανθρώπους  που δηλητηριάζουν την ζωή σας και επηρεάζουν την ψυχή και την υγεία σας.

14.Μια ευχή…

Υγεία

15.Και μια αξιοσημείωτη προσωπική είδηση …

Σκέψεις και σχέδια για κάτι νέο… εδώ ή στην γενέτειρα μου Χίο…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

(*) Oι παρουσιάσεις  αυτές, αν και σύντομες, γεμάτες όμως αναμνήσεις και εικόνες, τόσο κοντινές αλλά και τόσο μακρινές, έχουν σκοπό να αποτελέσουν αφορμή υπενθύμισης στους παλαιότερους και γνωριμίας  στους νεώτερους, για εμβληματικά πρόσωπα τα οποία, στο πρόσφατο παρελθόν, διαδραμάτισαν για μεγάλο διάστημα, σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της Πάτρας , όμως, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για διαφορετικούς λόγους, άλλαξαν  τρόπο ζωής… ή έχουν πλέον αποτραβηχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου